Seljanka

Цу

12

" НАША КУХИЊА.

Пуслице од лешника.

Направи пену од пет беланаца, сад измешај са том пеном фртаљ киле шећера и фртаљ киле туцаних лешника, кад си ово измешала узми на длан мало брашна и кашичицом узимај тесто и прави округле лоптице и горе их претисни лешником или ако имаш слатко од трешања или вишања па метни по једну трешњу горе. На земљану тепсију их поређај и умереној пећици пеци,

Како се остављају јаја за зиму.

Треба узети широко стакло или добро глеђосан суд. У

тај суд треба пажљиво сложити јаја, али само она, која су

сасвим скорашња. После треба у бакрачу (котлу) добро прокувати воду, кад се овако кувана вода охлади, спусти у њу повећи грумен негашена креча од прилике на десет литара воде један килограм креча. Кад се креч заггси, треба га

добро промешати, па оставити да се слегне. После се лагано

и пажљиво она кречна вода одлије, и с њом се прелију јаја која смо сложили у ћуп, сад се ћуп превеже пажљиво са бешиком и остави на суво и хладно место. Кад буде зими пажљиво вади јаје и обриши чистом крпом. Јаја ће бити очувана, као да су их покупили са гнезда. Најбоље је оставити за зиму међудневничка јаја — она јаја која живина снесе пред

јесен између Велике и Мале Госпође. Само требе пазити да

се остављају она јаја у којих љуска није напрсла.

ПРЕ И

ПО ЊИВИ СЕ ПОЗНАЈЕ ДОМАЋИН. КО ЗЕМЉУ НЕГУЈЕ, И ЊЕГА ЗЕМЉА. НЕМА ХРАНЕ БЕЗ ДУБОКЕ БРАЗДЕ. ЂУБРЕНО ПОЉЕ, СВЕ"РОДИ БОЉЕ.

ПАН