Seljanka
Цу
12
" НАША КУХИЊА.
Пуслице од лешника.
Направи пену од пет беланаца, сад измешај са том пеном фртаљ киле шећера и фртаљ киле туцаних лешника, кад си ово измешала узми на длан мало брашна и кашичицом узимај тесто и прави округле лоптице и горе их претисни лешником или ако имаш слатко од трешања или вишања па метни по једну трешњу горе. На земљану тепсију их поређај и умереној пећици пеци,
Како се остављају јаја за зиму.
Треба узети широко стакло или добро глеђосан суд. У
тај суд треба пажљиво сложити јаја, али само она, која су
сасвим скорашња. После треба у бакрачу (котлу) добро прокувати воду, кад се овако кувана вода охлади, спусти у њу повећи грумен негашена креча од прилике на десет литара воде један килограм креча. Кад се креч заггси, треба га
добро промешати, па оставити да се слегне. После се лагано
и пажљиво она кречна вода одлије, и с њом се прелију јаја која смо сложили у ћуп, сад се ћуп превеже пажљиво са бешиком и остави на суво и хладно место. Кад буде зими пажљиво вади јаје и обриши чистом крпом. Јаја ће бити очувана, као да су их покупили са гнезда. Најбоље је оставити за зиму међудневничка јаја — она јаја која живина снесе пред
јесен између Велике и Мале Госпође. Само требе пазити да
се остављају она јаја у којих љуска није напрсла.
ПРЕ И
ПО ЊИВИ СЕ ПОЗНАЈЕ ДОМАЋИН. КО ЗЕМЉУ НЕГУЈЕ, И ЊЕГА ЗЕМЉА. НЕМА ХРАНЕ БЕЗ ДУБОКЕ БРАЗДЕ. ЂУБРЕНО ПОЉЕ, СВЕ"РОДИ БОЉЕ.
ПАН