Seljanka

10

дуго и дуго време чинити, неопходним народно само“ лечење, као акт самоодбране живота.

Према томе је, свих нас узвишена дужност, не само да нападамо и осуђујемо народно самолечење, већ да му, много више притичемо у помоћ, свудаи на сваком месту, те да се у народно самолечење унесе што више светлости, што више обавештења, што више

упуства и што више поука. С.А.

Погибија дечака који је везао вола себи за руку

У селу Опарићу, срез левачки, на један веома редак начин платио је својом главом 14-0 годишњи Милашин Матић. Мали Милашин одвео је јутрос вола на пашу и када је дошао до колибе везао је вола за своју руку и пошто је сео, почео је да свира у свиралу. У томе моменту во се изненада поплашио и почео да бежи преко њива у правцу куће одакле је доведен, вукући за собом и несрећног малишана. Никога у близини није било да притрчи у помоћ маломе Милашину, а во је све већом брзином трчао и вукао за собом несрећног дечка. Када је наишао до једне ониже ограде, во је прескочио и ту препреку, али се тело несрећног дечка, који је већ био издахнуо, закачило, па је зауставило и самог вола.

После два часа од овог догађаја наишли су неки сељаци и цео случај доставили породици Милашиновој. Исто тако обавештено је и Среско начелство среза левачког, које повело истрагу. Леш је нађен сав унакажен. Пази на чистоћу!

Јер од чистоће зависи здравље твоје и твојих укућана. |