Sion

121

да нас из овог вечног града протерују; тада би требало само Пија IX. за Бога прогласпти, као што ми св. дјеву Марију за бе^грешно зачету прогласисмо. Умирите се, поштована браћо, спаспте цркву од пропасти, испитајте св. писмо, које ће вам показати праву веру, коју нам ваља веровати, похптовати и признати.

Рекох, а Бог ми био у помоћн! / . Ове иоследне речи, иримљене су са ужасним негодованем. Сви оци устадоше, а многи изиђоше из дворане.. Многи Талијанци, Американци, Немци и Маџари, а ио неки Инглиз и Француз обколигие овог храброг говорника, руковаше се с њиме, а то је знак, да се и они шњиме саглашавају. Еад би овај храбри говорник живео у XVI. в. и усудио се овако говорити, он би заиста био сиаљен. Али у садапем веку сав свет овај говор одобрава с иохвалом, осем иаие Пија IX. и његових иристалица, који желе народ у глуиости држати, те да га могу и даље мучити. Злоба његова обрати се на његову главу , и злочинство његово, иаде на теме његово. (Псалом 7 ст. 16.)

Еад човек овакав говор прочита, који је говорен пред лицем папе, заиста, мора се чудити тој храбрости којом обвладава поштовања достојни Г. Епископ ђаковачки Штросмајер. Велико знање, дубоко мишљење, здрава логика у целом његовом говору провејава, а искрено излагање историјских Факта крупише сав његов говор. Еад би дао Бог, да се нађе још неколицина оваких поштених п искрених мислиоца, које не би пузење руководило, већ чнста савест, е би се заиста моглн надати том времену, да ове две негда рођене сестре — источна и западна црква, опет пруже једна другој сестријску руку. Но ми се уздамо у Бога, да семе, бачено на поље светске мисли овим знаменитпм мужем, неће пропасти, већ да ће уродити богатим плодом.

проФ. београдске шмиазије.