Školski glasnik

Стр. 245.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Вр. 14.

Плата аа време војне елужбе Пријаве ногод. у вој. служби Преетанак погодности Ослобађење од војне обвезе због дал>ег об{>азовања Вежб« резервисга Нанредно ослобађање од војне обв. односно од годе

Казне

Једногод. дчбров. служба

За доба војне службе, учитељ ужива своју плату. Сви учитељи и кандидати, који уживају погодност војне обвезе, дужнн су сваке године у месецу јуну прнјављивати се среском звању. Војна погодност престаје, када учитељ напусти учитељ. службу или ако за 2 годнпе не докаже, да је вршио учит. дужности и, кад и пакон позива среске власти, за 4 недеље, не пријави исправу војне обвезе и погодностп ове. Учитељскн приправници, који своје пауке продужују у препарандији за грађан. школе, односно слушају последљу годину препарандије, ослобађају се за то време од војне обвезе, изузев мобилизацију. Резервисте су обавезне да долазе па војне вежбе, које трају 5 педеља. Резервнсте, који су нз заједничке војске, премештени у домобранце, позивају се на једпу вежбу и то одмах ндуће године службоваља. Исто тако и код заједн. војске, где вежбе ђзају 8 педеља. Осим већ паведеннх разлога, може бити војник ослбођен на дуго време, т. ј. може добити одгоду војне вежбе и онда, кад исправио докаже, да породичпе прплнке љегове, непзоставно захтевају његову прпсутност па дому, псто тако и у изванредним, оправданим случајевпма. Молба се ова подиосн на 3 педеље пре вежбп. Резервиста, може евоју службу врпшти и код најближе војне управе, ако мује надлежна команда удаљена, внше од 150 км. Прилнком ступања у в. обвезу, строго се казни, свака ма п најмања неуредност. Ко хоће да моли добровољачку једпогодишњу службу, мора поднети молбу среској власти, јануара или фебруара или у време визитације дотичпом поверенству. У молби треба писменим исправама потврдитп да је молилац:

1. грађанин — припадник — поданик мађарске државе, 2. да је безпрекорног морала, 3. да је оспособљен по законским захтевима, 4. пријава поверепству, 5. коме кору жели приступити, 6. пристанак родитеља ако је малолетан. Образац молбе, ТапИбк Тапасза<1бја, стр. 214. Добровољци служе у ком хоће кору, а о државном или свом трошку. 0 држав. трошку, могу служити они оспособљени учитељи, који су препарандију са врло добрим успехом свршили, што сведоџбом доказати морају. За ту молбеницу, мора се приложити још: а) сведоџба сиромаштва, б) сведоџба среске власти, којом се поФврђује, да молилац ии 348 К за иЗдржавање своје не може плаћати и в) породични лпст. Служба својевољаца, почиње 1. окт. Они, што ће служити о државном трошку, дужни су почетком службе доказатп, одпосно месец дана пре ове, да пепрестаио постоје оне оправданости, због којих им је додељено држав. издржавање. На молбу војника, али пре позива премешради наступања службе, добпја се та Ј од дотичпе војне унраве дозвола ради премештаја, али после позпва ретко. Својевољци полажу часничкн пспнт кад томе дође врсме. Теорпјски испит полаже се код Иепитизаједн. војске на пемачком језшсу. И т. д. Што иза овога наступа, то ће већ дотпчпи и сам знати, по својој дужности. Школа за занатлијске и трговачке шегрте. Обуку у овој школи, уредило је министарство богочарга н јавне наставе наредбом бр. 33.564./893. Према овоме. у онпм опћинама, где има бар 50 шегрта занатл. н трговачких уједно, дужна је опћнна у смислу закона од 1884. XVII. 4. с. § 80. основати таку школу, која се п у том случају пма одржати ако број 50 и спадпе.