Školski glasnik

Стр. 247.

ШК0Ј1СКИ ГЈ1АСНИК

Вр. 14.

имања око 120.000 К, подељено је последње године учитељским удовицама н сирочадпма 5120 К, фонд Дистервегов пма 12.000 К а нз њега се дају стипендије за научно путовање (у последњој години дато је 580 К). Француски учитељи имају данас, кад ми не можемо да дођемо ни до 35 годишње службе, 25 година службовања, јер је познато да учитељскп рад вшпе обара спагу пего икоји други. Уз то пауке францускпх учитеља трају од 6—13. год. у основној школи, до 16 год. у среДњој школи, а до 19. у учитељској школи; за то време уживају онп знатне помоћи. Почетна плата је у њих 1100 франака и стан са 2—3 собе. То је мипнмум плате. ДвогоДишње привремености нема. ' За Две године подиже селшата па 1200 фр. п стан, после пет годпна службе на 1500 фр. а за заслуге на тколском ћољу или образовању народа, опет за три годггне диже се плата на 2000 фр. После 10 година службе основна је плата 2200 фр. и стан са три собе. Доплатци су уређени према броју становништва и у већим местПма износе 600 до 700 фрапака. Учптељ управптељ трбразредпе основпе школе нма доплатке до 2000 фр. и стап са четири собе.

Из школске садооуправе. Седница Школ. Савета одржапа је у Карловцима 16. (29.) и 17. (30.) септ. о. г. Свега је донесено 103 одлуке. — Узета је па знање потврда избора др. В. Ђпсаловнћа за гл. шк. реферепта. Гл. референт је положпо заклетву и одређено је да примп дужиост 1. окт. о. г. по ћов. к. П. Терзпн разрешен је од дужности као Привр. гл. шк. реферснт. — Према минист. оДобрењу остала је као уџбеник и даље географпја проф. М'. Педељковића, с тим да се код 1 нбвог издања узму у обзнр примедбе Минист. просвете. Узетје иа знање отппс кр. з. владе, одела 'за"бог. и наставу, да је за свога исћптИог Повереника при псћиту зрелости јесенскога рока у учнт. шКолп пакрачкој, оДредила зем. шк! падзорпика г. Псу Влаисављевпћа. Издаће се наредба бпарх. одборима, да за 'децу школску од III. До 1У. разр. као и ученике иовтбрннх школа наручују књнжицу ћроф. п' катихете Ал. Живаповпћа: „Зборипк молитава и псалама прав. хришћаиске цркве" '1са'6 помоћну књпгу.

Узет је па зпање допис СО-а, којим саопћава ШС-у од СНЦСабора устаиовљепи нрорачун просветних потреба за 1910. годину. Одлуком саборском решено је између осталога, да се молба професора учитељских школа ради уређења плате узме у обзир приликом донашања нове школске уредбе, а исто тако и молба наставника вишнх девојачких школа, као и то да се са 1. окт. 1911. обустави даља субвенција вишнм дев. школама у Н. Саду, Панчеву и Сомбору. Подједпо је упућен на основи исте бдлуке саборске и епарх. шк. референт пакрачки п горњо - карловачки М. Манојловић, који је до сада вршио дужности архид. епарх. школског реферата, да оде на место свога одређења. Узетје на знање нзвештај арх. школског одбора о дозволи кр. зем. владе, да се досадања приватна школа у Привиној Глави претворн у автономну српску школу. — Извештај истог одбора, да у свом подручју има 26 учитеља и 24 учитељице узима се па знање. Истом одбору уступа се молба срп. прав. цркв. опћпне у Белом Брду, у којој моли, да за ову шк. годину не мора отворити III. нову школу, док се не реши пнтање припомоћи код С. О., с тим да се, ако фактичпо постоје потешкоће, може дозволити, да се ова школа до годнне отворн. Прпмљен је за члана пар. цркв. чпновничког фонда осечки учитељ Лазар Ђурђевић. На молбу шк. одбора у Осеку, да III. С. пзмени своју одлуку, којом је изречено, да ученпцп и ученпце сри. основнпх школа нису дужнп полазптн свакодиевно јутрење у црквп, одлучено је, да се одлука пе мења. Узет је на знање нзвештај спарх. шк. одбора пакрачког, да је цркв. опћпна пзабрала за учнтеља Симу Вуксапа, а за учптељицу женског ручпог рада Десанку Шумоњу. Издати су декрети еталности: Живојпну Јовановнћу, срп. нар. учптелу у Земуну, Ђорђу Машпревићу у Беломбрду, Теодори Бећпној учитељицп у Беломбрду, Родољубу Увалпћу у Бођапима, Спми Вуксану у Пакрацу н Зорп Николајевићевој у Срп. Св. Петру. Упућен је Еи. Шк. Одбор бачкн у поводу његове замолбе, да са школском децом добрбга уснеха, ако из школе иступе априла или маја месеца, у стварп њихова припуштања у више разреде, поступа према одредбама шк. уредбе §. §. 3, 5, 31 п 35.