Školski glasnik

•!>-

1.

ШКОЛСКИ ГЛАС1ШК

Стр 17.

<Пшце иливачицс.) Иа у које нтице сиадају дакле иатке? (У итнце пливачице.) III. Закључно збирање: 1. Зашто патка п а.ј во л ије у во Ди? 2. Од куд може патка да налази евоју хрануу водн? 3. III т а п м а м о о д р а е п л о ђ ав а њ а п а т а к а? 4. К а к в у к о р и с т и м а човек о д н а т к е ? 5. У к о ј е п т н ц е с п а д а п а т к а. Прим. И з закључног збирања могу деца лако извести себи један пнсмен састав. По немачкои Т. Костић.

Б Е Л Е Ш К Е.

Светосавска прослава одржана је у Новом ("аду у срп. вел. гнмпазијп, у Матици Сриско.ј н српској основној школи. У срп. основној школи је то још новииа, па је на најскромнијп начин прослављена. После освећења воде, декламовало је внше ученнка иученица нрпгодне песме, а затим је у кратком говору изнео значај ове славе уиравитељ Милан Ћосић. Осим учнтел.а учитељпца и школске деце било је присутно п дечијих родител>а, али дуста маленброј. Но гдавно је, да је ова нрослава уведена и у новосадске осн. школе, а развнтак њен доћиће ностепено као што је дошао п по другим општИнама. До године бн се могла одрлсати свечаност. н после подпе тога дапа, са ширим програмом, Прилог Вукићевићевом фонду. Орискп учитељскп збор у Ст. Футогу, ириложиоје фонду Вукнћевићевом у Сомбору 6 К. „Српски учитељски конвикт" у Невом Саду прпмио ;је у ј а н у а р у о. г. Од Илиј е К овачева, занатлије у Гор. Ковпл>у 32 К чланарине. — Од Фрид. Хубера, из Мраморка преко адмннистрацпје „Брапнка" 4 К. прплога. : -- Од браће Б м и л а и Л а з а р а П л авшнћа пз Мохача 10 К. нрплога уместо венца на одар упокојеном брату . Мплану. Од Милана и Зорке Калуђерскп из Ст. Врбаса 2 К свечарског Ирилога. — Из Сеитомаша: Од Лазб У. Гаванског, велепоседннка и председнпка сри. цркв. опћпне

Најј«»тнн<)ј | н најштед1ћи8ији рад

у Свнтомашу 16 К и то 2 К. Од Милнво ј а Снвачког н 1'ојка Каћанског пароха, Тоше Н иколића опћ. лечника, Стевана Ј а сн и ћа, апотекара, II есто ра С. Бе л ића, поседника, Арк. Р. Павловића, упр. учптеља, Бранка Путиика, књиговође Д.рагољуба Стајића, трговца п Мнла; д и н а Ту т ор о в а, учнтеља, — Од Т> о рђ а Ј о в а н о в и ћ а, учитељ«, у Нови Карловцн 24 К, чланарине. — Од Ђоке Милића, учител>а у Новом Саду 2 К. свечарског прилога. — Од Задруге Срикиња у К икинд и 50 К. ир-итога уместо венца на даро пок. дру. Јовану Пачу, адвокату и сину Иредседннце ондашн.е Задруге Српкиња. Од Александра Бо.г д а/новпћ а; пароха у Градпшту 100 К. чланарине. — Од Душана Јосим о.внћа, пароха у Молу 30 К, 9(> пот. прилога од таса за мпроносање у 1910. годпни — Од М п л а и а Ј. Н а с т п ћ а, учнтеља у Сентомагау 149 К, као чист прнход од забаве. коју .је са тамошњом омладпном нриредио други дан Божпћа у корпст Конвшгга. — Од д р а. М илад п на Св пњар е в а, лечппка у Новом Саду 20 К чланарнне. Од Миловапа Тодорића, ](ави. учптеља у Добрннци 8 К члапарнне. —' Од IIа.је Латннчића, месара у Новом Саду 20 К чланарине. — Од Ј о в а п а Д р а г о в п ћ а, учптеља у Каменнцп 4 К 20 свечарског при.тога. Мали исправак. у бр. 19. овог листа је „трудбеник" Паја Терзин у одговору иа критику методике му од „трудбеника" дра Паје Радосављевпћа изволео рећи: „На ово моје дело нзашла је критика п у „Нов. Васпитачу" од умировљеног ирофесора Јанка Кнежевића. Онпм се пачином критиковало н по оним се дпдактичнпм пазорнма раднло још кад је ои у јеку свог рада био. Ми се данас већ ие обзирамо на таково што." „Трудбеннк" Паја Терзип је требао ово нзјавптп у „Нов. Васпитачу," да читаоци тога лнста виде, . да ли је начпи моје критнке и да лн су назори у њој застарели I! Начин је нрема скроз слабом „делу" благ био, а назори су баш Хербартовски п присташа му, међу које „трудбеник" Терзпп и себе рачуиа. Ј. Кнежевић.

алнм „ОТО"

за течна горива машине са ренсавањем гаса, мотори за сиров олај на висок притисак (ОЈезе!) у најбољој изради од 1 до 1500 НР. (коњских снага) за занатлијске потребе, пољопривреду и индусгрију. Бензмн-локомобили од 4 до 20 коњоких снага за вршкдбу, потпуне вршаће гарнитуре. Сиецијалитет: самоходни локомабили, пакретљиве машкне за цепање дрва, шмркова са колима, кола за осветљење итд. Машине за сбрађивање дрва од Фирме Е Кислинг и комп. Бејргх^.

Еапдсп \ МоИ, ]У1о1ог§и!ађгЈН.

ЈШ ИШ Филијала: НОВИ САД, темеринска улица бр. 7. ЦЦј Ц§§| копну. Проспекте и прорачуне бесп.чатио! — Траже се солидни застугни;и!

Џ А I & I А