Školski glasnik

Стр. 393.

111К0ЛСКИ ГЛАСНИК

Бр. 20.

наредбе, наименовања и стечајеве. Од нове године (1912.) излазике недељно, по нрограму који му је одредио министар просвете. Доносиће осим важнијих закона и наредаба школских и све остало што спада у круг васпитаља и образовања, а тако и преглед рада свих учитељских друштава у Угарској.' Нисам спао на вашу помоћ. Ово је добацио гордо и горопадно Е. Шимпн, посланик из странке рада изборногсреза у Нађмартону (шопронска ж.) учитељима истог среза, када су га корпоративно замолили да се заузме за учитеље у парламенту. Г. посланик јепрво изјавио, да учише.ш не рачунају на његову помоћ. на реду је сад уређење свештеничке дотације. Када су му учитељи рекли, да ће они у будуће само оног посланика потпомагати, који ће и учитељске интересе заступати. г. посланик се ужасно паљутио и изјавио: Нисам спао на вагиу помоћ. Учитељи су га на то оставили и договорили су ее, да опробају, да ли баш заиста нвје спао г. посланик на њихову помоћ. Сепешка жупанија за унитеље. Жунанијска скушптина за учителЈе 13. дсцембра усвојилајс овај предлог: Грађанство сенешке жупаније уверено је да учитељска дотација не одговара ни дапашњем времену, а ни друштвеном положају учитеља. С тога грађанство ове жунаније узима на повољно знање изјаву министра просвете изречену у држ. сабору 9. децембра, да жели и он измену закона из 1907. год. и уређење учитељске дотације и меморандумом ће се обратити министру просвете, да обећану измену закона што нре спроведе. Уједно је усвојено, да се позову све муниципије да слично поступе. Реформе у иатоличким школама у Угарској. По најновијем школском урсђењу од 8. априла 1911. г. за римокатоличке школе надзор над осн. школама врше: дијецезални главни надзорник, помоћ. надзорник и окружне проте.

Раденичка гимназија. У Угарској се од неколико година оснивају у већим местима раденичке гимназије, чији је циљ да проучава, изображава и васпита гаире слојеве народа. Учење траје три године. Прошле године је држава издала на ту сврху 38.1 Г>6 К држ. нрипомоћи. Један сат учења стао је државу 4 К 7 Филира. Број становништва у Угарској. Ових дана је објављен званично резултат пописа из 1910. Број становника у Угарској је двадесеш милиопа 886.487. Од ових је 38 % аналФабета. Школа на Конгу. Занимљиво оппсује свој разред на Конгу учитељ РП1ос18. управитељ школе на Шангу притоку Конга. „Морам кротити младе дивљаке, који су навикли да живе природно на ваздуху, на сунцу, где слободно јуре по шумама, међама и по води. Гоним их да оставс лук и стрелу, да не лове мишеве и и птице. Моји ђаци имају боју од најзагаситије црне до светло чоколадине боје. Сви су тетовпрани, бразда над носом дели им чело на двоје, на оба образа имају таке зарезотине. Нос им је прорезан и у њему носе ирутић, дрвце од жигице. На трбуху имају разгранате зарезотинс, чије бразде чипе символички цвет или коиље. Сви су намазани јако светлом и црном 6 ојом, црњом него што им је кожа.

С т в н р ј. Расписује се стечај на књиговођско место у Учитељском Д. Д. .,Натошевић" у Новом Саду са годишњом платом од 1200 К. Књиговођа је дужан положиги кауцију у износу годишње плате. Рок стечају је II. (24.) јан. 1912. Управни одбор.

РЧГ" Прнјатељнма „Школског Гласннко". Година 1911. јс завршена а међу читаоцима „Школског Гласнпка" има доста њих, којп нису послали претплату, или је нису потпуно измирили, а неколицина дугује још и за прошлу годину. Мн смо недавно сваког иојединце известпли колнко дугује. Доста их се и одазвало плаћањем, али доста њпх п није. Ко је пријатељ општој учитељској ствари, а тиме н својој, ие сме заборавнти на то да свој сталешки орган помогне оснм читања и претплатом. Ако ћемо се сваки час опомињатн на претплату, каква нам је онда сталешка свест? Ми не опомињемо и не досађујемо скоро целе године ннкад, али је бар сад при крају године крајње време да се сети сваки да заосталу претплату пошље. Та нашн би непријатељи једва чекалп да овај лист престане. А смемо ли ми то доиустити? Ко не шиље тачно нретплату тај тера воду на воденицу наших непријатеља. Уредништво и администрација „Школског Гласника".