Školski list

686

времена еетише, шта е отацЂ рекао, и пођоше да гусенице отребе, беше ове већ-в еве измилиле, и ио младимт> пупцима и лишћу разишле, и кадт. требаше воћке у наилепшемт. цвету да стое, стонше као опал^не, тако беше гусеница све поела.

Шагаре н конб. Ко другу ни у неволви не помаже, нек -Б се чува, да веће недопадне. На магаре навалише едаредт. толики теретт., да га едва пртити могаше. Узанв иђаше клшсе сасвимг нразно. „Теби ништа ненатоварише, рече магаре, а мене ће да уморе, него помози и прими мало терета, половина ке теби шала бити, ако ли ми непомогнешљ, а ћу свиснути." „Како да ние, рече конб , да н твога терета вучемг, вуци га самт.." Мало за тимг доиста паде магаре и погибе, а шта би ет> товаромЂ? Навалише на конл све, шпп> и магарећу кожу радоша,

Пропаств царства србскога, Полетио соко тица сива Одђ Светин® одђ брусалима, И онђ носи тицу ластавицу. То не био соко тица сива, Веће био светителв Илин; Онђ не носи тице ластавице, Веће кнвигу одђ Богородицс, Однесе е цару на Косово, Спушта кнБигу цару на колено, Сама кнБига цару беседила: „Царе Лазо, честито коленој!