Školski list

опетг се само миролгобни тобомт. радуе, и само благодарни лебЂ живота у теби налази." Тако рече Господг, а влаће се поклони светимЂ речма Спаситела. 0 Човече! Служи и ти своимт. дарма сабраћи свогои и небрини се оћел' ти благодарити илг не, ерт. е дарг тво^ дарг божи, и ти слуга нЂговђ, кои ће ти труде богато наградити.

К о њ и в о. (бдна басна.) На едномт. ватреномт> конго нхаше поносито слободанг деранг неки. То опази во и рекнеконго: „Срамота, одђ детета се нгаити дати, н би га бацио и свега изгазио." „Ала лепе дике, одговори поносно коњ, дете бацити и погазити."

МладЂ коњ и магаре. (бдна басна.) Неки поноситт. младг коњићЂ помучи се свомђ снагомг. да оне свое нхачке вештине добро изучи. То опази магаре, пакг коњића едаредт. изђ школе излазећа дочека и рекне: „Ниси ли лудг, толико се школомт. мучити дати; та да ми сву цареву зоб-в поклоне, неби имђ се ни едногг часка тако винти дао." Коњићт. се насмеши лудимт. речма и рекне: „Што се већма садЂ потрудимг, да свого вештину болФ изучимг, тимђ већма ће ме и садт. и доцние светт. волети и уважавати, а ти што си био и остаћешг, магарацт. па магарацт..

Г у с к а. (бдна басна.) бдна гуска опази евое пере као снегЂ бело и лепо, пакг се понесе, и помисли, да она ние за гуску, већг за нешто веће ро|ена. У тимђ мислима оде одт. свогђ рода одтуђивати се и пође сама по води пловити, пакљ вркочећи се стане изт. све стане врат-в изтезати и извинти, да би га што то наликЂ на лабудов изтерала; али узалудг, кратакЂ па кратакт., и луда гуска оста поредт. све муке и напрезана гуска па гуска, никадг лабудом -б непоста.