Školski list

23

Догађаи о животинлма. 11РИВРЖЕНОСТ КРАВЕ. Колико се чини марва да е глупа и немарна, опет има примера велике привржености к онима кои е ране и негуга, и ово се особито виђа на кравама, кое нко жале за своим добрим господарима. У Шалону имађаше едан сиромашак краву, с ком е врло благо поступао н како му сиромаштво допушташе добро држао. Дође нужда и он приморан буде краву продати. Купи е из истога места едан богат човек, гдс крава много болго рану добиваше, него код онога сиромашка. Али она нехте код новога газде ништа ести него непрестано рпкаше врло жалостивим гласом. Кадгод е у пол& изтераше, прво одбеже старом газди, и мораше е онде сви винти и тући, да е у пол г 1; изтераго. Ни у полго нехтеде сад више ести као ни у кућп нова господара, с тога поче од дана до дана све већма мршавити и опадати а непрастанше рикати. Наппосле разжали се новом господару, те е врати сиромашку на поклон, где крава поче одма весело ести и сасвим себи дође.

ДОСЕТЛБИВОСТ ОД КОШ1. Бивши проФесор К р и г е р из Хале казуе оваи догађаи: едан од мои приателл пође на конго кући ноћу кроз шуму. Хитећи удари главом о едну грану тако лко, да одма обнесвешћен с кона падне и као мртав осгане. Конб видећи господара да се немиче, окрене брже натраг на по сата онои кући, од куда су пошли. Кад тамо дође, али врата затворена и домаћи поспали. Он стане врата дрмати и нагама тући дотле, док се домаћин кроз прозор непромоли, и на н4гово наивеће чудо опази конн самог, кои жестоко на врати удараше. Одма се поплашн, да се ние нбговоме госту несрећа каква догодила, те брже се обуче и изађе. Конб одма окрене натраг и оде предначити, а оваи за нбим , и дође у шуму на оно место, где шш онаи у несвести лежаше, те га ирихвати и мало по мало опет ссби доведе.

МОЛБА ОД ОВЦЕ. бдаи Енглез ашећи конл по.Лм наиђе кроз неке гудуре а ту истрчи пред нЗ>га една овца жалостним гласом блеећи, н ужурбано около н&га трчећи, а све с преда на кона скачући, као да га задржатп и вратити хтеде. Нћму се ово чудно учини, те сиђе с којш и иође за овцом, кон одма напред оде сваки час на овога осврћући се и непрестано блеећи. Поприлично далеко од друма у гудурама застане овца и продере се мало већма, а одунд се одзове неки слаб као изнемогао шш жалостнии агн-Бћи глас. На таи глас приступи оваВ ближе и опази агн% међу камен$м тако заглавл^но, да се никуд маћи немогаше. Одма он прихвати и курталише кукавно нгн4, а овца скакаше од радости, час око н4»а, час око свога избав.Љшг агн&та, као да ван себе од радости беше и одтрчи с агн&том к стаду, кое подалеко оданде едва се догледати могаше.