Školski list

95

ПРЕДАВАНЂ НАУКЕ 0 ЧУВАНШ ЗДРАВЛЛ. Г. Др.^орђе Максимовић сл. и кр. вароши Сомбора главни лекар, из човеко — и родолгобивог побуђенн предаваће овога лета приправиицима у учителБИШту Сомборском, Науку о чуванго здравлл са особитим обзиром на одкланлн^ мана предрасуда и зала, што народ наш море и тамане. Предаванн ће се започети одма после младога ускрса. Даи Боже да ово врстно предузеће младог Доктора по народ наш наиболвим уроди плодом.

ПЛЕМЕНИТИ ДАР. Шгова Светлост Кнез Србски Михаил поклонио е новосадском друштву госпођа, сто дуката на подизан^ завода за чуванЗз мале деце. Желити би било да се овап завод уреди по начину Фребелових дечшх вртова (ЈШђегдаг (еп) , а 10шт већма да се у нЗшу наша србска деца у своме езику и у духу свое народности воспитаваго. Од наших Новоса!)ана, као наиотличншх србских грађана и родолгоба, томе се с' поуздан^м надамо.

ШКОЛА СРБСКА У СТ. АРАДУ У старом Араду издан е на свршетку 186% шк. године штампани преглед Србске Школе, трудом и настонн^м тамошн^г учитела г. Илие Поповића. — Школа ова била е послепокрета лко занемарена, и напоследку едва е 20 — 30 деце у нго ишло, и то су понаивише била малена и за школу неспособна. Прошле године било е 108 ученика и то 26 Псалтираца, 26 Часловаца, 22 Букварца, о остало су таконазвани молитварци или почетници. Успех е далеко болви него досада што е био. — Желимо да се честити Срби Арађанп за свого школу своиски заузму и да го распростране са другим старшм разредом, кои е пре покрета тамо постоао, а да отворе уз то и девончку школу.

ИЗЛОЖБА УЧЕВНИХ СРЕДСТВА У ЗАГРЕБУ. Високо кр. Наместничко Веће у Троеднои крал&вини дозволило е да учителвска задруга месеца руина (септембра) ове године приредити може изложбу учевних и помоћних средства Народне Школе. Босилак.

НОВА КНБИГА. у Загребу изишло е друго поправл^но изданб землБописа Троедне крал^вине, од г. Марика. У землвопису овом налази се уз остало и кратка повест троедне крал&вине, а и поман§ повестне цртице код сваког знагшег места. Кнвигу су ову препоручиле грађанске и воиничке власти за уздар§ у народпим и главним школама. Бослллк.