Školski list

312

месечну подпору у новцу. На учителижу семинариго троши се годпшн§ око ЗООО Фор. што родолгобци русински прилажу. У Лавовско* епарх1и има већ до 1200 Русинских школа ков прилично напреду», а иапредовале 6и н већма, да су учителБИ бол4 наплаћени.

Предплатници Школскога Листа. „ПрДБММХ Г10Д0СЛГПА 110)(ЦЛЛЛ:" Св. Писмо. I. У Б А Ч К 0 а. У Сомбору. ГТ. Антонив Конвовић вар. зеилвомер, 2 фр. ; Гедеон Леовић адвокат и шк. старателБ, 2 Фр. ; Сима Костић катихет, 2 Фр. ; Васа Бикар земл^ притежателБ, 3 фр.; 1). Теодоровић уч. 3 фр.; 1ов. Белански уч. 3 Фр. ; Н. Томић уч. 3 Фр. ; Срб. Читаоници, 3 Фр.; Сида Веселиновић ученица, 1 фр. ; Прока Маноиловић уч. 2 Фр. Осим тога шил-ћ се неколико примерака познаницима и принтеЛБИма из почитаин иа дар. (Продужиће се.)

НВНА КОРЕСПОНДЕНЦИН. Г. Н. К и р н к у у К. За преч. г. Архимандрита 2 Фор. примл4но у име предплате од 1. Априла до 30. Септембра. Обштини села Визића у Срему. У ине предплате за ову годину 4 Фор. и у име дуга пређашн4м Уредништву за Шк Лист од прошле год. 2 Фор. исправно е примл &но. Обштинама Путиначкоб, Крал&вачкои и Мало Радиначкои, Предплату на целу ову годину с 12 Фор. нсправно примнли смо. Преч. Г. С. 0. Шк. У пр а в ит е л го. у Б. Е. С' благодарношћу признав ово Уредништво, да сте Ви као свагдашнБИ предплатник овога Листа не само за ову годину, него већ и за будућу 1867 годину предплату исправно и у напред послалн. Скорим ће те се увермти Господине, колико учитела, Директора Пароха и Обштина Лист оваВ држе. Изнву вашу, да неки од млађих учителн у тамошн4м крав не знаго Метода, необдржавам часове школске и неће да се уче него у ленБОСтн време проводе, признавмо за уместну, уверивши се доиста на самом делу да в код неких учитела, па на жалост и међу млађима, тако као што ви описуете. За досадашн§ нема другога лека, него правда и правица при намештанго а не непотизам принтелБство н друге недозволбне околности, затим строги надзор и дисциплина, па ком се учителБ невалнло влада и немарлБиво дужности одправлн, валн га после прве и друге опомене званиа лишиги. На избор младића, кои у приправнички завод ступаго пази се, а пазиће се и много строжнв, чим их доволнн бро» буде овамо долазио. Писио из П. Примићемо у Лист. Издае и уре^ув Никола ђ. ВукиКе вић. Брзотиском Андрие Вагнера и друга.