Školski list

373

Збор се разиђе отпојавши духовну песму: „Преславнаа днест. вид4ша л . У Будиму 24-ог Септ. 1869. Председник збора. Перовође збора: Стеван В. Поповић с. р. Светозар Бакић с. р.

УПРАЗЕЊНА УЧИТЕЛБСКА М13СТА. У Силбашу у БачкоЛ упражн-ћно е учителвско звание с годишнбом илатом : 105. Фр. а. вр. по сесие ораће земл& с додатком три ланца ораћег пашнака, 25 пож. наполице 3 хвата тврдих дрва 100 Фунти говеЈјине, 40 Фунти соли,15 Фунти лол, 1 меров варива, и безплатан стан сбаштомод 1370О хвати. Просителви имаго молбенице с крштеним писмом и св^дочбом о учителБскоИ способности ч. консисторхи БачкоИ до 1. Фебруара о. г. поднети. У Денти (види бр. 22 ов. Листа.) Молбе до 31 1ан. 1870. консисрји вршачкои.

ПОЗИВ НА ПРЕДПЛАТУ на ЛНкодскн Лист за годнну 1810. Са идућим броем накнадно ће се навршити еданаИсти течаИ Школскога листа. Борећи се четири године с незгодама издавана, и немо* гући последње бројеве за 1869. годину на времеаздати због слабог и неуредног плаћања од стране многих обштина и особа које лист примају, ал особито застрашен скупоћом штампарие овдашње, хт4о сам био издавање Листа или напустити или другом ком уступити. Но уважени приателБИ народне просвЈте, од коих сам сав4та искао, ободрише ме, да покушам тш за едну годину издаван^ овога листа наставити, док народни Сабор—- ког желвпо изчекуемо да раднго свош настави — школу нашу у нормално стан4 недоведе. С тога изавлгоем, да ће се 1. Марта ове годнне започети дванаИста година Школскога Листа, ако се до тога времена принви онолико предплатника, колико је нуждно да се трошкови око штампана и разашилннд подмире. Школски Лист ће доносити предлоге о устроМству школа и о подизанго народне просвЕте, чланке о васпитанго и ученго, упутства за предаван4 поединих учевних предмета, израђене, лекције за углед, градива за читанке и остале школске кнвиге, поучне и забавне чланке, за младеж и за родител$ као и школске в&сти из наших и из страних пред^ла. По томе