Školski list

— 288 —

Смедереву се нреставио тамошњи грађаиин Дина МаичиИ. Оп је велики део свога имања оставио на подизање гимназијалне зграде у Смедереву.

ПРОШШЕ У ШШСТВУ. Пр. учите.т, у ЈХединци Емид НинковиК постављен је за правог учитеља у истом месту. Учитнљ у II Сентиван}' Владислав Стакић постављен је за учитеља у Додову. Учитељ у Шиду Ђорђе Јосић именован је учитељом у Беркасозу, пр. учитељ у 'Говарнику Јован Хорват пр. учитељем у Пачетину, сврш. приправник Петар Коњовић пр. учитзљем у Маринци и сврш. ириправник Јефтимије Марковић пр учитељем у Великој Барни Дал.е су именовани за нр учитеље : Миле Ћурић у Бухачи, Алекса Косановић у Подниква и Миле Милетић у Кунићу. Учитељ из Даћарка Давид Кркстић именован је равнајз 7 ћим учитељем народне школе з 7 истом месту. Још су постављени за пр учитеље сврш. приправници: Ђура Делић у Млаки, Петар Котур у Дољи Раићи, Иса Скенжић у Окућани, Гавра Кокотовић у Бодеграји и Митар Михајловић у Буковцу. За нр. учитељице ностављене су сврш. приправнице Емилија Ибишићсва у Сибиљу и Емилија Мирковићева у Лаћарку.

тшљги учитејвска шзеш. — Тражи се учитељ у Фенлаку. Плата 300 Фор., 10 мерова жита, 8 хв. дрва, 2 ланце земље, стан в башта. Молбенице се шаљу до 1 окт. шк одбору у Фенлак. -—У Бјељини тражи се на срлској шк. учитељ са платом од 450 ф. и учитељица са платом од 350 фр. и за обоје стан п огрев. Молбеницс се шал.у до 30 септ. срп. цркв. шк. онштини у Бјел.ину (Босна1 — Тражи се учитељ у Мартоношу. Плата 276 ®р., 16 ланаца земље, стан и башта. Рок (?) Захтева се лична пријава *! !) — 'Гражи се учитељица у Башахиду. Плата 400 Фр , стан и огрев. Рок до 8. окт. Молбенице се шаљу цркв. шк. одбору у Башахиду. — Тражи се учитељица у Ст. Стапару Плата 443 Фр., стан и б^шта. Избор 3. окт. Захтева се лична пријава (!!) — Тражи се учитељипа у Товаршпеву. П.тата .'160 Фр,, стан и огрев. Рок до 15. окт. Молбенице се шаљу прсдседништву црквеие оиштине у Товаришеву. — Тражи се учитељски спомоћннк за годину дчна у Фо.тдварцу. Плата 290 ф. 50 н , стан и огрев. Рок до 24. сент. Молбенице се шаљу председништву школског одбора у Фелдварац.

ЈАВНА БЛАГОДАРНОСТ. Част нам је долеиодиисанимо. у име свију Џраских учитеља и учитељица који су на накнадиим течајевима за изучавање мађарског језика у Ваји год 1880. 1.881. и 1882. аре давања слушали — овим јавно изјавити, да је Госиодин Хрнстпфор Вочкаи учитељ вежбаонице државне учитељже школе ба'ске, као наш учитељ — отпосно предавач, на шестонедељним течајееима маџарског језика, за три годиње узас/. оице своја предава/ва нами на сраском језику савестно, свесрдно и најревностније држао, не жалеКи ни највепег труда око на ■ шег усавршавања у маџарском језику, иридржавајуКи се ири иредава;н>у врло леиог, методично наји,јелисходнијег и лаког начина; а иритом се ирема иама свима сриским учитељима за све три године врло љубазно и братски ионашао, чиме је иостишо, да смо ми сви радо и са најве&ом вољом њехова иредавагоа ревностно иохађали и слушали, и ио његовом уиутству учеСхи толико иаиредка учинили, да смо ове године — са врло незнатном изнимком — сви иред државном исиитном комисијом исигсге из ма%1арског језика са добрим усиехом иоложили. 1Траги,тају%и се овим са нашим заслуж-ниж учитељем. и иредавачем Тосиодином Христифоуам Вочкаји-јем — уз јавно збогом — изричу му иодиисани у име свију српски народни учитеља и учитељиг^а, који су га као иредавача слушалгг, своју срдачну јавну благодарност, како на његовом врлож трудољубл>у око нагиег наиредка у маџарском језику, тако и на гиеговом иријатељском, љубазном гс братском ионашаиу ирема нама свима срискгш учгстељггма и учитељицама. У Сомбору 20. Сеитембра 1882. Саеа Глибоњску Јелеиа РадозановиРгп сри. нар, учитељ у Сомбору. учитељиг^а у Сомбору Издаје и уређује : НИКОЈ1А Ђ. ВУКИЋЕВИ е Г"

Штампа Ф. Битерман.