Školski list

- 852 —

више нагпих места звонили су на иокојника, а нека се места снремају, да му приреде нарастос. (Књижевност .) Дођоше нам на ириказ ове нове књиге: „Дела Ђуре Јакшића књига I. несме лирске. У Београду у краљевској-српској држ. штамнарији 1882." „Орао велики илустровани календар за годину 1883. Уређује Стеван В. Поновић. У Новом Саду. Издање штампарије А. Пајевића. 1883." Према изврсном и обилном садржаЈу овога оиште као вал .аног нрипознатог календара дена је од 50 н. заиста незнатна. „Царић. Мали календар са сликама за 1883. год. Урећује уредник „Орла". Цена 20 новч. Пови Сад. Издање штампарије А Пајевића." (Нов лист). Од нове године почеће у Београду да излази под уредништвом г. Драгутина Посниковића, а уз сарадњу више стручних ичелара, а нарочито уз главну већ познатих рационалних ичелара г.г. А. Алексића, инжињера из Београда и Јована Живановића про®есора из Карловаца, лист под насловом: п 11чела" илустрован орган за срнске ичеларе. Излазиће једанпут месечно на целом табаку Цена ће му бити за целу год. 4 дин. за Србију, а за иностранство 2 ®р. а. вр. (Б. Д.) 1 (Изложба женских рукотвора у Новоме Саду.) Задруга Српкиња Новосадкиња управила је позив на све српске женске задруге у нашој држави, којим их нозива, да се изјасне, да ли су вољне, да суделују у нриређењу изложбе српских рукотворина у Новоме Саду год. 1883. Изложба би почела 15. јула, а трајала би шест недеља.

ПРОМШ У ШШСТВУ. Пр. учитељице Марија Тешић у Сурдуку и Марија Веселић у Динуши именоване су правим учитељицама у истим местима, а нривр учитзљи Петар Берић у Северину и Петар Богић у Уљанику правим учитељима у истим местима.

УНРАЖБЕНА УЧИТШКА МЕСТА. — Тражи се учитељ у КетФељу. Илата 400 ф , 4 ланца земл>е, огрев и стан. Молбенице се подносе цркв онштини до 6. дец. — Тражи се учитељ у Ловри. Плата је 81 Фор , 14 и по јутара земље, воз сена, 500 снопа ниртла, 2 мер. жита, 12 ражи, 8 јечма и стан Молбенице се шаљу до 19. дец. предоедн. цркв. општине у Ловри (и. р. Касгкеуе.)

ЈША КОРЕСПОДЕНЦмЈА. Поштоване сура гнике, којих се тиче, молимо да не екраћују у својим манускрипти^а речи, него да их потпуно иснисују. Издаје и уређује : НИКОЛА Т>. ВУКИЋЕВИЋ. Штампа Ф. Битермав.