Školski list

— 64 —

10. (22) Фебруара преставио се у Задру Иваи Шолар ц. кр држ. школски надзорник у Далмацији. Било му је истом 66 година. Шслар је био Словенац и нре свога одласка у Далмацију (г. 1879 ) ц. кр. држ. школски надзорник за гимназије у Крањској. У Далмацији оставио је леп спомен са свога ревносног и савесног службовања, умро је унраво као жртва неуморног рада на школском пољу. Покојник је био изврстан педагог, свестан славенски родољуб и особит пријатељ словенскога учитељства, Његова је смрт велик губитак за словенско школство и за народ словенски. У исти дан кад и Шолара изгубио је братски нам словенски народ и другог свог врсног сина: Др. мед. Сгеван Еочевар умро је 10 ('22.) Фебр. у Цељу у дубокој старости. Био Је првак и „оче" Словенаца на Штајеру Покојник је написао више добрих књига, од којих му је носледња, коју је тако рећи једном ногом у гробу нисао, веома красна поучна књига „Словенска мати".

НОВЕ КБИГЕ. 1 , Ослобођење Србије од Турака. Народна певанија у четир несме. Издање срнске књижаре браће М. Поповића у Новоме Саду 1883. 8° с. 73! Цена 15 н. М11об ОБШс згрзка пагос1па реуашја. 1г(1апје аграке кпјхгаге 1згасе М. Ророујса и Коуоте 8ас1и 1883. 8° 8. 66. Сепа 15 поус. Споменак забава и поука за децу удесио Бранко В. Константидовић. У Новом Саду, штампарија А. Пајевића 1883. с, 92, Цена 30 н. Похвала Ђури Даничићу од Т. Ж К. Е. У Панчеву 1883. Штампарија Браће Јовановића 8° с. 15, (То је беседа, што ју је високопреосвећени епискон горњокарловачки ТеоФан Живковић говорло у Плашком на дан св. Саве).

УЛРАЖБША УЧИТЕЉСКА МЕСТА. —• Тражи се учдтељ у СеФкерииу. Плата 3 0 ф -, отан, огрев и њива. Молбенице до 15. марта по нов. кр. жуи. надзорништву у В. Бечкерек. — Тражи се учитељ у Чобанцу. Нлата 320 ф ., Фртаљ јутра земље, стан и ог рев. Рок до Б.таговести. Молбенице г цароху Димитрију Милошевићу Саоћапка и. р. Рошаг Т1а 0 ВиЈа. — Тражи се учител, у Шиклошу (Бараша). Плата 451 ф . стан и ириход. Рок до 15. марта. Молбенице се шаљу г. Ј. Алексићу предееднику цркв. шк. одбора. — Тражн се учитељ у Доњој Љупкови. Плата 300 ф ., стан и огрев. Рок до 15. алрила ио нов. кал Молбенице се шаљу унравном одбору крашовскосерељске жупаније у Лугош. — Тражи се учитељ у ирњавору Крушедолу (350 ф . стан и огрев). Молбенице до 28. марта по нов. месном шк. одбору.

ЈАВНА ЗШАЛНОСТ. Г. Димитрије Аврамовић учитељ у Борову изјављује најтоплију благодарност у име своје и својих ученика сл. црквено-школској оиштини у Борову, која је месној школи за овугодину „Школски лист" ноклонила. ЈАВНА КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Г. Т. Д. уч, у Немету. Има подпуних примерака од ирошле године, које ћемо Вам дати за 1 ф 50 н.—Д. Г 0 Јасеновцу не можеући. Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампа Ф. Битерман.