Školski list

— 222 —

Дивни производи рада и вештине одраслих Србкиња изложепи су били у пет пространих дворана, од којих су у нрвој радова из Великог Бечкерека и Вршца са околинама; у другој из Кикинде и Панчева са околином; у трећој из Новога Сада и других места; у четвртој из Суботице, Сомбора и учитељске школе србске и из сомборске околине; у петој из Срема, Славоније Хрватске и Беле Цркве. Радовл ученица србских народних и висших девојачких школа изложени су били у шестој дворани (у дољњем спрату). Особито нам је у очи пала богата збирка ћилимова из Баната, Славоније и из околине новосадске, различите врсте Фина српска платна, златни везови, златне капе, убрадач сомборске младе, богато рухо србкиње из Босне, завесе и креветне превлаке, које питомице србске учитељске школе Сомборске вешто израдише и многе друге рађевине из пашега и старијега доба. Међу школским радовима у једном кутићу опазисмо плаштаницу из србске пештанске цркве, коју је са дивном вештином везла србкиња Јелена Страхинића још 1804. год. Ова слика и по светости предмета и по старини својој а и по вештини којом је израђена, требало је да је изложена била на нрвом и најлепшем месту. За приређење ове изложбе највише заслуге имају задруге србкиња из Новога Сада и других места, а особато госнодин школски реч>ерент С В. Поповић, и г. Аркадије Варађанип управ;:тељ више девојачке школе новосадске. (Налрада ) Државно свиларско новеренпштво у Сексарду послало је у Сарајево свршеном ирииравнику србском Николи Кашиковићу, за најбоље израђену расправу о свиларсгву и труд око хранења свилених гусеница у свиларском вештбалишту Сомборске учитељске школе, награду од два дуката. Исто је повереништво нослало свршеним приправницима; Петру Михајловићу и Марији Јовановићевој по 10 Франака, а Тодору Панићу, Милану Коњовићу и Катарини Карајанковићевој ио 5 Франака у злату, која је награда дотичнима преко управе србске учитељске школе сомборске достављена.

ИЗБОРИ УЧИТЕМ. Србска црквена обштина у Сентомашу у седници својој од 22. Јулија о. г. изабрала је једногласно за учитеље у тамошњој школи г. Витомира Рунића свршеног приправника с шборског и г Јеврема пл. Миковића свршеног ириправника горњокарловачког. — У Вел Бечкереку изабрани су, за управитеља: г. Мита Нешковић досадашњи учитељ у Павловци, и госцођица Милана Кировићева привр. учитељица мокринска. — У Мокрину изабрани су за учител>е г. г. Петар Михајловић свршени нриправник и Емилијан Нинковић бивши учитељ ледипачки, а за учитељицу гђица Персида Печујчева свршена приправница. — У Сарајеву изабрани са за учитеље: г. г. Никола Кашиковић и Божидар Никашиновић. — У понедељак 6. Августа обављеп је у Вршцу избор школског управитеља, учитељица и учитеља ђимпастике. За уиравитеља изабран је Др. Ђока Јовановић; за учитеља ђимнастике Лазар Везенковић, а за учитељице изабране су свршене приправнице: госпођа Јулка Миловић-Нанчић, и гђице Мара Мандукићева и СоФија Јекићева. — За учитељицу у Вел. Кикинди изабрана је гђица Наталија Лујановићева.

НАИМШВАМ. Јелисавета Марјановића учитељица србске комупалне школе у Избишту после шестогодишњег успешног службовања свог, од вис. кр. угарског министарства за богочаст и јавну наставу, у истом је звању потврђена.