Školski list

- 10 —

у свом месту овакав вечити спомен себи остави, какав је доброчинством својим себи у Сомбору оставио вечити сиомен неумрли добротвор овдашње србске школске младежи М а р к о Б и к а р. В.

ОКРУЖНИЦА ПРОТОЈЕРШМА ЕПАРШЕ СТИШБАРСКЕ. Славни епарх. школски одбор у Темишвару иод бројем 203. распослао је следећу окружницу иротојерејима исте епархије, коју овде од речи до речи увршћујемо : г Овоепархијски школски одбор препоручио је још год. 1881. усљед наредбе високосл. нар. ц. шк. Савета бр. 29—53. ех 1881. свима подручним црквеним оиштинама, које имају вероисповедну школу, држање „Школскога Листа"; али општина је ових тако мало одазвало се, да лист једва може да се одржи; па ношто је то једино гласило, и једно од највећих средстава за унапређење народне школе; то је високосл. нар. црк. школ. Савет окружницом својом од 1. октобра о. г. а<1 бр. 102. и 104.—87. ех 1884. овоепархијски школски одбор позвао, да стави свим коликим онштинама свога подручија у дужност држање реченог „Школског Листа" за школску архиву, коју имају учитељи чувати, а уредништво листа унућено је, да има један иримерак листа свакој тој оиштини уредно слати ; ово епархијском школском одбору пак стављено је у дужност, да по пријави уредништва, где устреба, од дотичне општине из црквене касе даде утерати наплату за лист. Уједнојеи епарх. школски ре®ерент упућен, да се приликом нрегледања школа увери о држању и чувању листа. Усљед чега овим се иозивате, да известивите о преднаведеној наредби високосл. нар. црк. шк. Савета свеколике подручне Вам црквене оиштине, исте нозовете и упутите, да „Школски Лист" почињући од 1. Јануара 1885. пак и у нанредак држати имају, те да на ту цел иредплату за лист за 1885. годину у износу од 1 ф 50 нов уреднику истог листа Н. Ђ. Вукићевићу у Сомбор, прислати не проиусте. „Школски Лист" излазиће од идуће године уредно ио једаннут сваког месеца, а цена је лиоту тако незнатна, да га свака, па и најмања цркв. општина наша лако може држати. — Из седнице епарх. школ. одбора, у Темишвару 15. нов. 1884. држане. Подпис Архијереја."

БЕЛЕ ТАБЛНЦЕ. Има већ дуже времена, од како се виче на ове обичне црне школске дечије таблице, да јако уде виду дечијем; на већ има читавих округова, где су ове таблицз сасвим избачене из школа, а на њихово место уводе се н ве беле таблице; а где ових још нема, онде се уче деца иисати плајвазом по артији, јер се доказало, да је ово много иробитачније за очи дечије, него писање но црним таблицама. Те беле таблице праве се сад и у Аустро-Угарској. Прави их по упутству горушког учитеља Ајзенколба Фабрика Земанова у Пилзну у Ческој. Хоће ли се ове нове таблице утврдити, то ће се још видети. За сада их многи учитељи уводе и хвале : да су јеФтиније од досадањих цр-