Školski list

(.Предавање ачеларства.) Учитељ сомборски и ирактични пчелар г. Стсван Коњовић из с »бствеиога иобуђеЕва предаје овз ш^олске године у учитељској школи сомборској приправницима трећега разреда пчеларство у једном часу седмкчном Предавања ова слушају сви мушки принравници радо, а г. предавач осим теоретичног предавчња показује слушаоцима својима и радњу око држања пчела у свом лепо уређеном нчелињаку. Овај свој труд нолаже господин Коњовић из чистог радољубља и без сваке награде. (Школе за алетење котарица.) У Петроварадину, Митровици, Земуну, Вуковару и Осеку отворене су ове јесени школе за плетење котарица и различитих кошарева. Учениц« неплаћају школарину, а друге године учења добијају део од своје зараде. (Из Црне Горе) стижу нам новољни гласови, да се тамо на све стране школе подижу и разшарују. У Септембру држана је учитељска скунштина на Цетињу, на којој је између осталих предмета установљен фонд за мировину учитељску, коме је његовз височаство књаз Никола први основ положио знатним својим новчаним прилогом и даривањем земље од 600 рали. За министра просвете наименован је господин Јован Павловић бивши уредник Гласа Црногорца, који ће предузети нову организацију народних и ваших школа у Црној Гори.

НЕКРОЛОГ. СоФИЈа В. Попови^а рођена Станишића, добра мати неуморног и отличног нашег књижевника госнодина Ст. В. Поповића енархијског шк. ре®ерента бачко будимског, преселила се у вечност у 67-ој години живота свог 27. Септембра у Сегедину код свога брата г. С. Станишића и сахрањена је у православном гробљу сегединском 28. Септембра. Др. Влајко Мајински адвокат, нредседник местног школског одбора и члан патроната велико-кикиндске гимназије, 13. Септембра о. г. у 41. години свога живота, носле дугог и тешког боловања преселио се у. веч ност и сарањен је уз велико саучешће 15. Септембра у В. Кикинди. Исид:р Петрови^ свршени приправник и испитани србски народни учитељ после дугог и тешког боловања преселио се у вечност у Вршцу 18. Септембра у 21. години живота свог. Покојник је био трудољубив, отличан и примерног владања кандидат и јединац остарелих својих родитеља, који су у њему сву своју радост и наду изгубили.

НОВЕ КЕИГЕ. „Литуртка или Наука о богослужењу свете православне цркве, за школску младеж израдио Никола Гр. Живковић, свештеник и проФесор на кр. вел. реал. гимназији у Раковцу. Загреб, штампарија К. Албрехта године 1885. „Ааостоли и Еванђеља у иразничке и недељне дане иреко целе године за школску и домаћу потребу од епископа Платона са 24 одабра-