Školski list

— 107

Маја у 5 сати после подне у св. успепском храму у Б. Бечкереку све> чано опојано а затим на тамошњем такозваном томашевачком гробљу матери земљи предано. Вечан му спомен ! Павле Станичков учитељ надаљски родом из Стапара премипуо је у првој половини месеца Маја у Харкању, камо је отишао био да у купатилу лека потражи; сахраљен је на србском гробљу у Шиклошу. Г^а Емилија Јовичи1а ро|. Маргаритови&а добра супруга пречастног Јована Јовичића свегатенођакона и вероучитеља у србским народним и у вишој девојачкој школи Сомборској, после дужег тешког боловања преставила се у 26-ој години живота свог, Маја 27-ог у Сентандреји, а сљедећега је дана у вече после свечаног опела у саборној цркви тамошњој уз велико саучешће народа сарањена на православном гробл^у у Сентандреји у породичној гробници. Бог јој дао у рају насеље ! Христина Кирилови^ева отлична ученица I разреда срб. учит. школе сомборске преставила се 2. Јунија о. г. у Новом Саду код својих родитеља.

Разх-з:о. ПрикомоК учитељској сирочади. Краљ. угарски министар за богочаст и јавну наставу наредио је, да се из држ. учитељског мировинског Фонда по 100 Фор. у име годишње приномоћи издаје двима сиротама деци покојног Младена ТриФуновића учитеља србског у Ђурђеву. Изложба ратила у Сомбору. Земљоделско друштво жупаније Бачке приредило је изложбу ратарских стројева (ратила) у Сомбору. Изложба је ова отворена на светли четвртак 28. Априла. Изложени су нарни стројеви за вршење, најновије сејаљке; справе за кошење и куплење сена; разноврстни нлугови са једним и са три раоника ; справа за разлучавање скорупа од млека и брзо готовљење масла итд. — Уједно су изложени столарски нослови из радионице казненог завода судског у Сомбору. На изложби овој присутни су били и изасланици крал,. србског мипистарства за земљорадњу г. г. Вељковић и Спасић.

Уредништву овога Листа достављепе су следеИе књиге иа ириказ: „0 сраском језику " написао Јован Ж и в а н о в и ћ. Издање српске књижаре и штампарије браће М. Поповића у Новом Саду 1888. год. Цена 1 Форинта. Летоаис „Матицв Сриске" уређује А. Хаџић. Књига 153. 1888. год. Свеска прва. У Новом Саду српока штампарија дра Светозара Милетића. Садржај: I Стара и нова психологија од проФесора В. Вујића. II. Грађа за геогр &Фију Црне Горе, написао Живко Драговић III. Хамлет краљевић, превео др. Ј1. Костић. IV. Говор у славу дру Јовану Суботићу о светом Сави 1888. године од А. Хаџића; V. Онет неколико поучних игара прибрао нроФесор М. Медић. VI. Књижевност. Петрв Петровичв Његошв. Оцена М. Димитријевића. VII. Гласник из србског и словенског света. VIII. Читуља. Др. Ђорђе Натошевић од Н. Т>. Вукићевића. IX. „Матица Српска" изводи из записника књижевног одбора.