Školski list

— 108 —

„Сраске пародне иесме " скупио их у Срему и за штампу удесио Григорнје А. Николић I. Издање српске књижаре и штампарије браће М. Поповића у Новоме Саду 1888. године. Цена 00 новчића. „Модни Свет" илустроване повине за женско одело и ручни рад излази у Београду сваког I. и 15. дана у месецу. Први је број изишао 15. Маја са позивом на предплату. Цена је на целу годину 20 динара; на но године 10, а на четврт године 5 динара.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ-. Гооп. Стева Мишковић учитељ у Срп. Итебеју, знајући за моје бедно материјално стаље као нриправника, овојим овојским заузимаљем окупио ми је у месту учитељеваша овога код тамошњих племенитих душа суму од 12 ®ор. и 70 новчића. Свима племенитим приложеницима — и нонаособ гооподину скупљачу, овим се из све душе моје јавно захваљујем. Оалза, Торњаноки, У Сомбору 4. Јунија 1888. приправиик II. годипе.

УЛРАЖН ј ЕНА учитшка места. — Траже ое учитељи православне вере на комуналним школама у Гораиз: С-редих1;а,2г котара беловарског, у великој "^-Ш-рехиз^.јевиц;!! котара ђурђевачког, у Грубишном иољу котара истога имена, — свуда је плата 350 Форинти стан, с вртом и огрев ; даље у граду Вежвару тражи се подучитељ православие вере с платом од 400 Форинти и у име отана 100 Форинти, и у великој ^алтч-р-иттттгт котара грубишнопољског с платом од 280 Форинти уз стан, врт и огрев. Рок до 30. Јунија ове године по новом календару. — У Бјељени тражи се учитељ и учптељица на србској ооновној школи. Плата је учител>у 600 Форинти и ако је вешт за коровођу 50 Форинти награде од певачког друштва. Плата учитељице је 400 Форинти и слободан стан и огрев. Молитељи могу бити само Срби православне вере, који су на србској учитељској школи оспоообљени. Учитељ је дужан у цркви појатиидецу појању црквеном обучавати. Првенотво има онај који је са учитељицом _ ожењен. Ро(с до 1. Јулија о. г. Молбенице с доказима шал,у се србском православном црквено школском одбору у Бјељони. — На православној србској основпој школи у Костајници упражњено је мјеото учитеља са годишњом платом од 360 Форинти 4 хвата дрва и стан у нарави, предност имају који су вешти иоталном пјенију уз посебну годишњу награду од 40 Форинти. Дотични компетен ји ако су вјешти вођењу црквено-школских рачуна ,• — добивају награду од 20 Форинти. Осим горе наведене сталне плаће и награде има још те нузгредице које у натјечају ниоу уврштеие.' 1. Дужност учитеља јесу : подучавати -ђецу у наукама како то птколоки закон прописује. 2. Сваке неђеље и празника сву ђецу србоку, и овдашњу грађанску школу полазе^у од 8 до пола 10 сати пре подне у црквеном појању подучавати. 3. Учитељ- имаде како у нарохиалној цркви тако и капелама када богослуженије тамо буде појати и ђецу доводити. 4. Код сваког спровода има учитељ ђе позват буде као појац Функционирати уз награду од 1 Фор. Молитељи имаду за постигнуће горњег мјеста своје ваљано подкрепљене молбенице са сведочбама о учитељској способности ма које препарандије као и о понашању подписаиом председништву најдаље до 30. Јуна непосредно припослати. Председништво срп прав. цркв. општине. У Костајници, дана 17. Маја 1888. Председник ХГХ&ја Драгоилови^.

1

јјјЗ ^Р*" Да би могао „Школски Лист" и даље излазити умоља-

вију

се многобројне оиштине и г. г. учитељи, који Лист ирилшју, да

нам

што ире иредилату за ову годину, а относно и дугове.од иро-

шле

године иошаљу. Мначе пеИемо бити у стању ни идуИе бројеве

на време издавати. АдМИНИСТраЦИЈа „ШКОЛ. ЛИСТа-"

Издаје и уре^ује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штамиарија Ф. Битермана у Сомбору.