Školski list

— 138 —

вањем при опелу доказао, колико уважава заслуге ваљаних учитеља, колико му је мио и драг учитељски сталеж и колико л>уби свој народ! У име учитељског друштва котара пакрачког и даруварског : Милан МилиИевиИ , равм. учитељ. Милан Ђуки^, учитељ на комуналној школи у Чепину, умрт>о је 19. Априла о. г.

Р 13 Н 0. Добротвор младежи сраске. Пречастни г. Пр'коиије Миладиннвић парох у Боботи, који је недавно смрћу изгубио доброг свог јединцасипа Милоја ученика медицине, за вечити спомен себи и свом љубљеном покојнику установио је задужбину од 10 000 Форинти, којом ће после смрти његове руковати „Матица Српска" под именом: „Фопд Прокопија Миладиновића и сина му Милоја Миладиновића." Еамате овога Фонда употребиће се на школовање једнога гимназисте и једнога меднцинара. Обојица морају бити добри ђаци, Срби православне вере и родом из Славоније или из Срема. Нека Бог поживи и утеши честитог старину и добротвора учеће се младежи, а покојном сину Милоју нека је вечна успомена! Избори учитеља и учитељица. У Сенти за учитељицу изабрана је свршена приправница Катарина Михајловићева ; у Бд вом Саду за учитељицу у градској школи изабрана је досадашња тамошња учитељица на Клиси госпођица Марија Милићтва, а за учитељицу на Клиси пристављена је свршена принравница Марија Миловановићева; за учитељицу у Срб. Неузини изабрана је свршена приправница госпођицз Косана Димитријевића, а за учитеља у истом месту изабран је г. Богољуб Ракић свр шени приправник. Изабрани су : за учитеља у Кулпину Милан Грујић свршени прииравнак ; за учитеља у Мајшу свршени ириправник Лазар Љубојевић ; за учител>а у Бања-Луки Стеван Б. Л^убојевић; за учктел>а у Чакову досадашњи заменик г. Јован Максимовић; гђца С( Фија Живковићева учитељица у Дивошу изабрана је за учитељицу у Митровкци, а г. Лазар Плавшић за учитеља у КачФалви.

НОБЕ КЊИГЕ Н ЛИСТОВИ. Уредништву овога листа достављене су ове књиге и листови на приказ: Летопис ,,Матице Српске." Уређује А. Хаџић. (Књига 158.) 1889. Свеска друга. У Повоме Саду. Штампарија дра Светозара Милетића. Цена 70 нов. Мала спокеница. Са петстогодишње славе видовданске у Крушевцу и миропома вања краља Алексапдра у ЈКичи. Са више слика. Написао А. Иајевић. Цео чист приход ове км .иге намељен је фонду дра Ђорђа Натошевића за удове и сирочад учитељску. У Новоме Саду. Издање и штампа А. Пајевића. 1889. Цена 50 нов. или 1 динар. Бранич српскога језика у славу г. ЈБубомира Стојановића од Јована Живановића. Отштампано из „Кола.'' У Београду. Штампано у штампарија краљевине Србије. 1889. Женска ЕЛадз, весела игра у трп чина, написао Е. Сиглигети, с мађарског провео Љубомир Лотић. (Позорипше библиотеке свеска 7.) Накдадна штампарија у В. Кикипди. 1889. Цена 20 новч. Манастир Лепавина. Прилог к српској историји. Од Владимира Красића. Ирештампано из „Летописа" за 1889. У Повом Саду. Српска штампарија дра Св. Милетића. 1889