Školski list

- 159 -

ШКОЛСКЕ БЕСТИ. Прегледање школа. Најпречастнији г. Јован Борота прота старо-бечејски као заменик енарх. школског ре®ерента бачког у месецу Септембру и Октобру ове године прегледао је већи део србских народних вероисповедних школа у дијецези Бачкој и прибележио себи податке о спољпом и унутарњем стању ових школа, а на многима местима је и испитивао школску дечицу у присуству школских и обштинских старешина и родитеља дечијих. У Суботу 30- Сентембра дошао је он из Пачира у Станишиће и прегледао ту србску народну школу, у којој је 60 ученика нашао. Одатле је отишао у Риђицу, а из Риђице у Бају. У учитељској школи сомборској у почетку 1889/90. школске године уписало се у: I. разред 29 мушких, 35 женских; у II разред 27 мушких, 26 ж^нских ; у III. разред 24 мушка, 27 женских. И тако ове године има у сва три разреда 80 приправника, 88 припр^вница, свега 168 ученика. Ово је највећи од до сада постигнутих бројева и надмашује лањски, до сада највећи број са 12. — Доиста би крајње време било, да се већ и са обзира на овај врло велики број ученика за нриправнице обашка учитељичка школа о трошку народног Фонда подигне. Вигие девојачке школе. У вишој девојачкој школи у Новом Саду има ове године 108; у Панчеву преко 90; у Сомбору 90 ученица. Избори учитеља и учитељица. За учитеља у Боки пристављен је г. Лазар Борђошки свршени приправвик и иснитани срп. народни учитељ. — За учитељицу у Сенђурђу на Бегеју изабрана је свршена приправница Видосава Летићева, а за учитељицу у Тиса Ст. Миклошу једногласно је изабрана свршена приправница Даринка Дчмићева.

Р I 3 Н 0. Каноничка визитација у еиархији Темишварској. Пзегово високопреосвештенство господин Георгије Бранковић епискон Темишварски за време прошлога лета и у почетку јесени обишао је 63 места у својој дијецези и у свакоме је посетио најпре цркву, а за тим школу и у обе поучио народ, да се држе свете вере и поштења, да љубе цркву и подижу школу и да децу у школу шаљу. У већим местима је он и архијерејску службу служио. У многима од тих места још никада није ступила нога православнога епископа у цркву и школу. Надати се, да ће се усљед савета архијереског најмање 20 нових учитељских места у тој епархији основати. Венчала се : Гђца Анка Бута свршена срб. учит. школе сомборске приправница и учитељица у Белегишу ступила је 8/20. о. м. у св. брак са свршеним богословом г. Николом Козобарићем из Ср. Карловаца, те по новом закону за Хрватску и Славонију § 152. имаће јој припасти и заслужена одпремнина. Ми им честитамо, срећно!

ЈАВНА ЗАШЛНОСТ. Овдашње ученике — при држаном овогодишњем испиту дана 3-ег Јула о. г. ова је срп. православна оиштина у присутству председника