Školski list

зилази здраво, весело и задовољно својој кући, носећи лене усномене са овог ретког елавља, јер сад стунајуКи у другу еноху живота свога нодмлађеном снагом а опојени одушевљењем наставиКе свој учитељски рад, коме су сав свој живот носветили. Па у то име и ми им са овога места довикујемо живели народни борци, лучом нросвете носећи у руци разгањајте мрак, који се тако силом навлачи и намеће на Србиново небо! Само нанред истрајно и вољно, те ће једном и Еог излити на нас свога милостива благослова. Живели и недесетогодишњицу дочекали ! X. у.

ШКОЛСКЕ ВЕСТИ. Затлада за женспу школу у Кулаипу. Његова Светост Преузвишени Господин Георгије Бранковић Патријарх србски нриликом бавлења свога у Кулнину 24. Јулија ове године поклонио је тамошњој србској црквеној обштини Трудесет јутара земље у ку.шиисном хатару, као фонд за женску школу, са овим знаменитим речма уирављенима на старешине обштинске: „Ја сам се овде у Кулнину родио, па желим, да месту свога рођења оставим какав сномен. Кунио сам 30 јутара земље, која у вашем хатару лежи, и поклањам их србској нравославној обштини као фонд за издржавање србске вероисноведне школе. За годину а за две мораКете основати још једну женску школу, на нека вам овај фонд у номоћи буде. Желим, да док овај фонд ненарасте, да исту земљу сами сложно обделавате а носле но времену моћи ћете обе школе издржавати и свештеника плаћати. Ја ћу више нута у Кулпин долазити и о раду вашем гледе овог Фонда лично се уверавати." Старешине Обштинске захвалише на овом дару Његовој Светосги. Његова Светост Патријарх овом својом закладом ностао је, нокрај блаженоунокојеног Митронолита Сгратимировића, — највећи добротвор Кулпинске србске црквене обпгпше.

НЕКРОЛОГ. Сгеван АнђелиК крстоносни протојереј и парох Митровачки, велики добротвор гимназије Карловачке преселио се у вечност после дужега боловања у Митровици 5. Августа о. г. у 68. години живота свог. Покојник је рођен у Ср. Карловцима г. 1824 где му је отац био свештеник. Свршио је гимназију и Богословију у Карловцима 1.846. и био је најнре парохом у Лађарку а затим у Митровици. За живота покојнога брата свог Патријарха Германа Анђелпћа унрављао је властелинством Даљским, а после смрти брата свог и но жељи овога сазидао је гимназији карловачкој и богословији великољепно здање, које је стало 164.000 Фор. и оставио је закладу од 20.000 Фор. на оправљање тога здања. Осим тога је још до 40.000 Фор. оставио на разне добротворне цјели у Митровици и тпме је заслужио да се назове велики народни добротвор. Тома ЗековиК свршени правник, богослов и умировљени званичник у Новом Саду унокојио се 1. Јунија о. г. у 72. години свога живота.