Školski list

— 152 —

7. Септембра Драгутин Блажек учитељ хармонијског појања у звање чвоје репопован. На Малу Госпојину 8. Септембра држано је свечано Призиванпје Светога Духа, а пастава је започета у свима разредима 9. Сентембра. Ихто тако је првих дана месеца Септембра започета настава у вишој девојачкој и у основним школама Сомборскам. У учитељској школи уписало се оволико : У први разред примљено је 25 мушка и 52 женска, свега 77 ученика ; у други разред примљено је 19 мушких и 40 женских, свега 59 ; у трећи разред примљено је 23 мушких и 35 женских, свега 58 ученика. II тако број приправника мушких у овој учитељској школи је 67, а приправница 127. Укупан број питомаца Србске учитељске школе је 194. Ово је највећи од досада постигнутпх бројева иитомаца, у овој школи, и са 14 већи од лањскога броја.

НОВЕ КБИГЕ на приказ уредништву Школ. Листа нриснеле. „Научна основа за православне вероисповедне срнске народне школе у краљевинама Хрватској и Славонији са једном, две, три и четири учптељске снаге, издана наредбом нравославног српског народно црквеног Школског Савета од 7. (19.) Марта 1892. Бр. ШС. 72/18. У Новом Саду, штамиарија срнске књижаре браће М. Поновића." „Протојереја Петра Смирнова изложење хришћанске православне вере. Дио I. Превео Јован Петровић катихета и проФесор на кр. великој гимназији, реалци и учитељској школи у Загребу. Дионичка тискара у Загребу, 1892. Ова је књига с благословом Његове Светости Патријарха српског издана и за школску књигу ироглашена. Особито се може употребити као учебник у вишим разредима гимназијским и реалнпм. Цена је 80 пов." „Пуиољци наиисао и превео Петар Крстоношић. Издање штамиарије А. Мужика у Сомбору, 1892. Цепа је 35 нов."

1Р|Г* УмољаваЈЈ се сви ошг, који „Школски Лист" уредио ирижају, а за и,ега нису иредилату до сада иоложили, да нам у најкраћем року овогодЈгшљу ггреднлату тгопгљу; относно, умољавај^ *зе господа учгггељгг, <$$№'■' да код црквенггх обпгтина настоје да нам ове понгљу предплату за лггст, којгг се пгкшрма нгаље. Адмшшстрацпј а „ШКОЛСЖОГ ЛИСТА«. П:;дд.|к II урдђ уЈЕV НИКОЛА "ђ. ВУКГпЕВИЋ.

Штампарија Ф. БИТЕРМАНА у Сомбору.