Školski list

— 30 —

са грчкога језика, на коме ју је написао Игњат Мосхаћ нроФ. атинског универзитета. За иретплатнике је цена књизи 50 пара дин. (25 нов. за АустроУгарску, без поштарине). Скупљачи добијају 16-ту књигу на дар. Претплата се полаже уиааред и шаље се госнодину преводиоцу у Београд. Сраска бпнка у Загребу. Ова банка основана је с том Цељи : да прибере и концентрише мале и разбацане, вигае мање, неплодне капитале, и да притече довољним и што је могуће јевтиним кредитом и произвађачу, и занатлији, и трговцу и индустријанцу. Основни каиитал банчин биће 6,000,000 круна (8,000,000 Фор.) За основаче српске банке уписани су најзнаменитији и најбогатији срби из свију крајева срнских, да споменемо само неколицину : др. Гига Авакумовић из Земуна, Никола Вас. Бошковић из Дубровника, 1)ура Вукићевић, из Н. Сада, Перо Дрљача из Босна-Новог, Лазар Дунђерски из Новога Сада, барон Јован Живковић из Загреба, Ристо М. Иванишевић из Мостара, Светозар пл. Кушевић од Блацка, Исак Медаковић 'из Госпића, др. Ливије Радивојевић из Загреба, Хаџи Ристић П. и друг из Беча, Дим. Ш. Чакић из Ср. Карловаца, Петар Шорак из Личког Петровог Села, Васа Курчин из Панчева и многи други. (раска добротворка. Покојна СоФија Суботићка у Панчеву оставила је завештај, у коме дарује српској општини у Новој Градишци 10,000 Фор. сриској школи у истом месгу 3000 ФОр сриекој општини у Панчеву 500 Фор. и 200 Фор. панчевачкоЈ сиротињи. Слава јој и Бог да је просги и помилује ! Стање фондова паичев^чке црквене оаштине. По гласу извештаја панчевачке црквене општине било је на концу 1894. год. а) у Фонду више девојачке школе: 10.244 Фор. б) у заклади Косте Димковића: 14.988 Фор. 17 нов. в) у заклади Александра Касаииновића: 11.301 Фор. 44 нов. укупно дакле: 36.528 Фор. 61 нов. а. вр.

УПРАЖБЕНА УЧИТЕЈБСКА ШЕСТА. — У Турском Бечеју тражи се учитељ. Плата је 420 Фор. 40 Фор. награда за повторну школу; 20 Фор. у име паушала школског 4 јутра ораће земље, на коју учитељ пораз нлаћа, прос/гран и леп стан с. баштом и зимни огрев. Компетовати могу само Сомборски приправници, који имају добар глас и знају добро црквено појање и који су потнуно вешти мађарском језику. МолбениЦе се имају улравити црквеној обттини у истом месту, најдаље до 9. М арта о. г. — У Србском Сент-Мартону тражи се учитељ. Плата је 400 Фор. 4 хвата дрва 3 1 / а ланца земље, слободан с^ган и уживање полак башге. Рок ћријаве до 2. Марта по нашем.

НОБЕ КНјИГЕ И ЛИСТОВИ. На ириказ послани уредништву „Школскога Листа". Хриш&анство и аатриотизам (у корист оснивања Фонда сиромашних богослова.) говорио 11, децембра 1894. год. С, М. Веселиновић ироФесор бого-