Školski list

48 —

Крупи преко 40.000 Фор. авр. које у новцу, иокретнинама и непокретнинама даровао, новим племенитим даром иоказао је жарку и искрену љубав према српству и иросвети, даровавши 8000 Фор. анр. Фонду иравославне српске школа у Бихаћу у Босанској Крајини. Овим родољубивим и штедрим даром сачувао је од пропасти православну српску школу у Бихаћу и осигурао јој је онстанак. Желимо великом овом родољубу и добротвору српском, дуга века и изоОилног бдагослова божијега. Пле.ченито де.ло. Чувени руски лечнпк Сахнрин , који је лечио и цара-миротворца Александра III. поклонио је 500,000 рубаља ради установљења духовних училишта у Русији. Заиста је ово најлепши доказ познавања и уважавања велике вредности проевете у религиозном и на но се у православном духу. Слава добротвору ! Постављеп.е. Господин Спасоје Дедик учитељ у Даљу, иостављен Је за равнајућег учитеља основне школе у истом месту. Заклетва. Учитељ средсредње гл. мушке школе сомборске СтеФан С. Илкић, положио је на Лазареву суботу о. г. ире св. литургије у св. ђурђевском саборном храму за учитеље прописану заклетву, у присуству шк. унравитеља и шк. деце. Чин заклињања обавио је пречасни г. јереј Жарко Ј. Поиовић катихета овдашњих школа.

Р I 3 Н 0. Јубилеум. Њ. Преосвештенство епископ боко-которс-ки Гераам Петрановић прославио је концем месеца Фебруара т. г. двадесетпетогодишњицу свога архијерејства. — Преосвештеноме јубилару, као ревнител.у св. православља и заслужном књижевнику црквеном, најсрдачније поздрављамо јубилеум и желимо му дуга века и у њему среће и задовољства. „Сраски учигељски конвикт у Новомк С /.ду " издао је свој рачунски извештај за 1895. годину. На првом месту донози некролог почасном члану своме, блаженоупокојеном митрополигу Георгију Николајевнћу; затим је стављен именик управе, из кога дознајемо да се иста састоји из четири часника, управног одбора у коме има 12 чланова и прегледачког одбора који броји три члана. Добротвора има конвикг пет, од који су три умрла, а само су два жива, почасних чланова такође има пет. Оснивача има 112; чланова потпомагача такође 112; осим тога има који се уписаше до 1. марта т. г. за осниваче или иотпомагаче њих 14. Прилагача бејаше у прошлој години 18. Од друштвених добротворе или других чланова умреше 28 (од постанка конвикта). Улога на крају 1895. године бејаше 25,922 Фор. — Издато бејаше као каиара за куће .2000 Фор Готовина од 31. децембра 1895. године 277 Фор. 76 новч. Свега дакле: 28,199 Фор. 76 новч. Дарови „П1к. Листи" из Сентомаша. Господин Иван М. Поповић учитељ из Сентомаша послао нам је претплату на наш лист, коју је од ондашњих р-вдољубивих грађана скуино. Имена иоштованих претплатника са назначењем куда се њихови дарови шаљу штамнаће се у идућем броју.

УПРАЖ&ЕНА УЧИТШКА МЕСТА. — У Бачком Петровом Селу тражи се учитељица за III. и IV. разр. женске школе. Плата је 300 Фор., за повторну школу 25 Фор., 6 Фор. за ппсаћи прибор, у име стана 50 Фор. годишње. Рок стечају до конца марта. У Старом Бечејц тражи се учитељ. Плата је 500 Фор., за шкрлски и свој огрев 52 Фор. 50 новч., за школску послугу 40 Фор., паушала 12 Фор. 60 новч., за повторну школу — кад је на реду — 50 Фор., слободан етан са вртом. Рок до 7. аирила. Издаје и угеђује : НИК 0У1А "ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампарија Ф. БИТЕРМАНА И СИНА у Сомбору.