Školski list

— 188 —

тина, као и леп начин поступања са децом од стране вабавиље гђце Милице Савићеве Овај је дакле завод, по сво овдашње Српство врло благотворан, служи на дику и понос „Просветној Задруви Српкиња," којој нека је и овда „Слава и хвала!" Стеван Жекић м. шк. управитељ.

ШКОЛСКБ ВЕСТИ. Радостне вести ао школу. Из поузданог извора дознајемо, да је епархијска власт у Пакрацу од жупаније пожешке ових дана куиила за 10.000 Фор. такозвани „Тренков дворац" у Пакрацу, који ће се оправити и употребити за мушку учитељску школу и за интернат ученика. Нека је слава високопреосвештеном господину Мирону Николићу епископу и члановима епархијске управе пакрачке, који су из епархијског школског Фонда тамошњег, ово стародревно здање са вртом заједко на страну учитељске школе српске у Пакрацу набавили, и који ће га — ако Бог да, — скоро преустројпти и оправити дати, да може новом свом определељу што боље одговорити. Учитељи у Моравској. У Моравској има 423 учитеља грађанских школа, од којих 71 има плату од 950 Фор., 141 учитељ има плату 850 Фор., а 211 учитеља има плату од 800 Фор. — У основним школама има 8458 учитеља од којих 575 имчју плате цо 750 Фор., 1153 по 650 Фор., 1153 по 600 Фор., а 576 њих имају најмању плату од 550 Форината а. вр. Пруска. У Бе| тану су ее цо наредби министра наставе, држали продужни течајеви за образовање учитељства и то од 2. децембра па до 25. Предавања су се држала из педагогике, хигијене, домаће и културне историје. Француска. Од целокупног прорачуна града Париза за годину 1897. који износи 326,273.550 Франака, троши се на школе 28,810.956 Франака.

Р А 3 Н 0. Интропизација. Ново посгављени митрополит добро-босански Његово Високопреосвештенство господин Наколај (Мандић), приспео је у Сарајево 7. децембра о. г. где је великољепно дочекан и поздрављен од свештенства, преставника свих земаљских и војничких власти, сарајевске православне српске општине и разних денутација. — Сутра дан у недељу 8. децембра била је Фактична интронизација, коју је обавио у катедралној новој сарајевској цркви, у име Његова Величанства, војни и земаљски поглавар Босне и Херцеговине, преузвишени г. ђенерал барон Ааел. — Придружујући свој поздрав осталим многобројним поздравима, желимо Његовом Високопреосвештенству дуга века и успеха у делању на корист свете цркве православне и народа српскога, коме је Он и отац и мајка. Живео! Издаје и уређује : НИК0ЛА ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штампарија Ф. БИТЕРМАНА И СИНА у Сомбору.