Školski list

— 127 —

Н Е К Р 0 Л 0 -Г. 1" Мила Фаркаш рођ. Ардељанова оспособљена учигељица иосле дужег боловања преминула је 6. септембра у Ченти, а 8. т. ј. на Малу Госпођу је уз велико саучешће народа сахрањена. 1- Мила Биримчева ваљана учитељица сентомашка после кратког али тешког боловања преселила се у вечност 17. септембра о.г. Вечна им успомена!

ШКОЛСКЕ БЕСТН. Избор учитеља у Темишвару. Фабричка православна сриска црквена општина у Темишвару једногласно је изабрала за свога учитеља г. ђорђа Терзина досадањег учитеља у В. Кикинди. Честитамо и г. Терзину а особито онштини темишварској, што је добила тако ваљану учитељску снагу. 0 преоптереЂивању учечика. Б. Ме(1шпа1 2еИип§- пише, да ученици и нису данас оптерећени толиким радом као што се тврди, већ да је узрок неуспеха у васпиту и вастави рђаво домаћс васнитање, које сломије и тело и душу и чини децу несиособнима за истрајни умни рад. 0 тога препоручује, да се деца пажљиво васнитаваЈу, у друштва одраслих, на забаве, концерте и у позоришта сасвим не воде или врло ретко воде. Да им се забрани уживање алкохолних пића, те да се прикладно захтевима хиГијенским васпптавају и тада ће успех школе свакако бољи бити од данашњега. За учитеље У Француској на свима државним жељезницама постоје нарочито умерене цене за путовање. Те је према томе свима учитељима тамошњим дозвољено путовати у аола обачне цене.

Р А 3 Н 0. Дан погреба краљичина, 5. септ. о. г. нроведен је у нашој вароши у тужним евечаностима. Сви су дућани били затворени а Фењери по улицама заиаљени и у црне Флорове умотани. Пре цодне су држана свечана богослужења у обе православне цркве и у римској цркви на којима су нрисуствовалп преставници иолитичких власги, разних звања и завода овдашњих, ученици-це свих српских завода с управом и наставницима. У '/,11 часова била је тужна шк. свечаност, коју су нриредили заједнички сви овд. срнски просветни заводи у великој дворани варошког магистрата, која је сва црнином украшена била. Свечаност се започела појањем кондака „Со свјатими", после којега је управигељ свих овдашњих српских школа г. Н. ђ. Вукићевић држао говор у коме је предочио голоми губитак који је снашао премилостивога нам владара и отаџбину нам смрћу узвишене краљице; преставио је велику покојницу, као узориту владарку, као племениту жену, као њежну супругу, добру и побожну матер и позвао је омладину да подражава светлом нримеру њезином. — На свечаности је присутно било веома много отменог света овдашњег и то како Срба тако исто и Мађара, који су с највећом нажњом саслушали овај духовити говор. После говора отпојано је „вјечнаја памјат" и нрисутни се у тп-