Školski list

161

патка. — 4. ћурка и голуб. — 5. Припрема и засађивање баште. — 6. Зелени и поврћа. — 7. Зачини. — 8. Расаде и расадници. — 9. Употреба разних течности у кући. — 10. Огрев и осветљење. —-11. Поступак око белог рубља. — 12. Домаћица у кући и ван куће. — 18. Врлине добре домаћице. — А преосгалих 8 часова практичан рад у врту са Ш-ћом годином.

Утврђивање језика интензивним радом, по примеру оних вежбања у 1-вој години; но садржином из биљног и минералног царства изложено у 10 лекција, а последња 4 часа провешћемо опет читањем описа лепмх предела домовине нам. Гледе употребе ове читанке у П-гој години важило би све оно, што рекох при 1-вој.

КАКО ТРЕБА ДА РАДИ ШЛАДА УЧИТЕМЦА, АКО ЖЕЈ1И БИТИ СРЕТНА КАО ТАКОВА.

Између првих доброчинилаца у људској задрузи без сумње су они, који „учионе" — школе — засноваше, а не мање и они, који у школама раде, а то су учитељи и учитељице. Срби као хришћани имају свог узор-учитеља већ у самом Господу Исусу Христу као човјеку, а за њим пожртвовног св. Саву Немањића. Учитељица, која жели да буде сретна као такова, мора да проучи рад тих првих учитеља, и на њих колико више да се угледа у врлинама и пожртвовању. Но као што срећа никоме не долази сама, већ ју у самом себи створити ваља, бити ће сретна млада учитељица онда, ако јој школа љезином марљивошћу, савјесним хришћанским и српским радом буде прави расадник свега што је корисно, добро и племенито. А то створити нит' срећу начинити, не могу ни силни трошкови око школе, ни учила, ни стројеви, па ни саме књиге, већ марљивост и одана љубав учитељице према школи. Учитељица треба да је искрено побожна, и да тако своје ученице васпитава, па ће бити задовољна — сретна. Ако пак у школи нема духа побожности, послушности, љу-

Мађарски. На расположењу 14 часова.

(Наставиће се.)