Školski list

— 48 —

Више предмета није се могло мериторно решити, јер нису преддежали сви потребни списи, који су се морали из ове седнице од подручних органа изискати. Број школа и учитеља У Србији. Крајем 1898/99. школске годнне било је у Краљевини Србији 1105 основних школа; и то 947 мушких и 158 женских; 155 градских и 950 сеоских У поменутим школама било је 1921 наставник; мушких 1034, женских 887. Учитељске школе у Сибирији. — У Сибирији је саразмерно веома мало народних школа, јер је велика оскудица у учитељима. Да би се што више школа основало, а тиме и писменост ве!.ма у народу проширила, основаће се на три разна места учитељске школе. Дечја игралишта У Лондону. •— У ирестоници Енглеске у Лондону има осам хиљада дечјих игралишта, на која се троши годишње по два милијуиа круна.

Фч Р Д 3 н Парастос. У вторник 21. марта т. г Усш/жан је шестонедељни парастос, у овдашњем св. Успенском храму, за^^ибкој душе почившег Милана Стојшића професора учитељских школа. На парастосу присуствовале су обе учитељске школе са евојом управом и наставницима и многи поштоваоци покојникови. После парастоса посетили су ученици и ученице гробље бивших ирофесора учитељских школа овдашњих и помолили се за спас душа њихових.

НОВЕ КЊИГЕ Н ЛИСТОВИ. Изашла је нова књига Записци из 1^а,са,бе, од Светозара ТхоровиКа. »;.; Дело је изнело 19 и по штампаних табака у елегантном издању и кошта 2 круне, '

ИЗДАЈЕ И УРЕђУЈЕ: НИКОЛА ђ/ ВУКИЋЕВИЋ.

Штампарија Ф. БИТЕРМАНА И СИН^ у Сомбору