Školski list

— 122 —

VI. разреда грађанске школе, већ и да полаже исиит из VIII. разреда гииназијског, у којем случају се мора подвргнути само једпом претходном приватном испиту, на коме се испитује из оних предмета, којих се наставна основа гимназијска разликује од наставне основе оних школа, које је догични претходно свршио. На против не може се на основу учитељске дипломе добити место опћинског писара, јер је за то погребно сведочанетво о успешно свршена четири разреда средњих школа, те се у односном случају не узима у обзир учитељска диилома, већ сведочанство о свршеном IV. разреду ма које средње школе у земљи. Из свега до сада реченога јасно се види оно ненриродно стање, које је у свези с учитељском дипломом. Да би у овом погледу много што-шта ваљало изменити и сами осећамо. Крајњо је време, да се подигне углед и вредност учитељске дипломе. У првом погледу морају се за ову ствар заузети учитељске школе, које не смеју издавати олако учитељске дипломе, из јединог разлога, што је учитеља мало. У другом реду пак да се наставно градиво у учитељским школама не предузима у будуће као и досзда обичним, већ научним начином, и да се с обзиром на данашње околности, математика и природне науке предају у ономе обиму у којем се то у гимназијама чини. — Остало је ствар и задатак самога учитељства, као тела, само треба да се једном прене и рад у томе погледу започне, Из: „Кер(;. Еарја".

ТОДОР ДИДИЋ. (Наотавак.) Милош Поповић старији брат Т>уре Даничића уредник „Скоротече," познат ми још из Новог-Сада, препоручи ме врховном шк. иншпектору Евгенију ђурковићу,*) као шк. младића и зналца славенског језика, а овај ми обећа да ће ме послати у Јегру за певца, где би могао продужити науке, јер тамо има и правнички Факултет. Чујући а и знајући ја да су у Јегри Грци, па можда се у цркви грчки поји, да би им могао угодити, почнем и грчки учити. Иларион Анђелковић Панчевац, који је у Карловци

*) Ђурковић кадгод је длшао у цркву изиокао је од ввонара какву црквену кљвгу и читао, ваљда је и он словенски језлк нредаостављао српском ?