Školski list

— 123 —

оа мном заједно у квартиру био, и који је добро грчки знао, и к оји се оад као медицинар у Текелијануму налазио, поучавао ме је у томе. Грчке стихире и тропаре пробао сам по нашој Форми појати. Али кад није било изгледа за певческо место, пошље ме г. ђурковић у Сомбор*) те положим учитељски ислит, а за тим ме пошље најнре у Грабовац, а после у Помаз за учитеља. Већ више нисам мислио на Јегру, јер су ми и онако године за штудирање већ одавно прошле. Ту у Помазу написао сам Буквар ал' не старим већ данашњим правописом (и сад га имам), и превео сам „Руководство к течности и правости," као за Читанку. Ту сам такођер исписао „Црквено-школски календар" у ком је било у црквеном одељку и то назначено, који се глас које недеље ноје, и које се „Воскресно евангелије" недељом на јутрењу чита, што дотле ни у једном календару није било назначено.**) Ту сам написао и неку „Оцену на испиту" што је у једном Љетопису под уреднишгвом Јована Суботића штампано, и премда се по мом обичају нисам потписао, (као нигде) ипак је Јован ђорђевић, бивши најпре у Н. Саду а после проФесор, а доцније и министер у Београду познао, да сам ја то написао. У то време била је међу нашим књижевницима читава расправа о правопису. Неки су одобравали данашњи нов правопис с неком малом разликом,***) а неки ниоу****) владика Евгеније Јовановић писао је да се у иисању треба иридржавати етимона, т. ј. произнаћи корен речи па писати н. п. ђорђе са Г јер долази од 1еоргије ; ђакон са д, јер долази од д иакон; биће, браћа,

*) У Сомбору по исииту имао сам дишиут са Аврамом Максимовићем, катихетом црепарандије о томе ; како се иоји : „Спаси ни сине Божиј" у недељу по каквом великом господском нразднику н. пр. Божићу, по Богојавлењу и т. д. Ја сам доказивао да се каже н. н. по Божићу : „Рождејсја от ДЈевн," јер у типику стоји : „Сице поим и до отданија," а оп је доказивао да се каже и поји као и у другу обичну воскресну недељу : „Воскресиј ив мертвих," зато јер се одмах за тим поји тропар воскресни а не нраздника, и по томе воскресно „предварјајвт" правднично.

**) Сад се и то налази у календарима, на још осим тог однре је било у неким календарима и наименоваи>е недеља од Духова до Божића, као : недеља рибара, недеља јудина ; недеља Самуилова; недеља Срђева и т. д. што нити је црквом канонизирано, (осим 3. недеље св. отца и 1. недеља праотца) нити је у народу што о томе познатоЈа сам г. Сандићу проФесору даном нам једном приликом и казао и писао, да наименовање тих недеља не може постојати, јер ти именовани свеци не падају сваке године једне и исте недеље. Сад наименовање тих недеља не налави се више по календарима.

***) као : Адам Драгосављевић, Димитрије Поповић, Јоксам Новић и др.

****) као: Сава Текелија, Јован Хаџић, владика Евгеније Јовановић и др. У једном Љетопису написао је Текелија против новог Вуковог правописа у стихови као неку сатиру на Вука рекавши : да је на себе самога гледао кад је направио ђ. те му направио једну ногу краћу, а једну дужу.

„СМПОЗ*^