Školski list

- 107 —

Н Е К Р 0 Л 0 Г.

.Његово Високоиреосвештенство Господин НИКАНОР ПОПОВИЂ православни српски епископ тамишварски, ареминуо је у Господу 26. јулија о. г. напрасном смрћу. Оахрањен је 28. јулија оиојан од два епископа и многих свештеника, а испраћен до вечне куће молитвеним еаучешћем свнх верних подручне му дијецезе. Бог да му душу прости !

I Вукосава Малеташки рођ. АперлиЋ оспособљена учитељица, супруга г. Крсте Малеташког учитеља у Турији, преселила се у вечност после дужег боловања В0. јулија т. г. у Старом Стапару код својих родитеља. Вечан јој спомен !

В Е 1Е Ш К Е. Испити у православним срп. учитељским и учитељичнигл школама у Митјзополији Кардовачкој на крају 1900/1901. шкодоке године одржани су сљедећим редом: У сомборској мушкој и женској учитељској школи у прва три разреда одржани су закључни годишњи исиити у другој половини маја месеца Иснити о учитељској способносги пак започели су 4. (17.) јунаја и трајали су сљедећих шест дана. На овима је председавао изасланик В. сл. Школског Савета високоиречасни господин протопрезвитер Јован Борота. Испит овај полагало је 20 овогодишњих свршених ириправника, 2 од лањских свршених приправника и један привремени учитељ по дозволи добивеној од Всл. Школског Савета. Од ових је проглашено за снособне учитеље н>их 17 и то: Константин Стојачић из Сомбора с одличним, тројица с врло добрим десеторица с добрпм, и тројица с довољним успехом. — У женском оделењу полагало је испит о учитељичкој способности 82 кандидаткиње. Од ових је оспоеобљено 25. И то три с одличним, дванаест с врло добрим, седам с добрим и три с довољним успехом. У осталим разредима пак број ученика и успех био је овакав: У I. разреду мушком уписало се на почетку године редовних 22 ученика и један приватан. Од редовних изостала су у току године двојица. Испит је полагало њих 21 од којих су показали њих 8 добар, 2 довољан, 8 недовољан а 3 елаб успех. — У I разреду женском уписало се на почетку године 41 редовна приправница, од тих су две изостале. Испит је полагало њих 89 и то са сљедећим успехом; 1 одлична, 14 врло добрих, 11 добрих,