Školski list

— 13 —

III. Решења српског народног црквеног Сабора, Школског савета и Саборског одбора о писању и издавању уџбеника. 18. Решење III. С. бр. 94. 95 1 (Изостављено) да се... израда предлога о издавању школских књига у наклади овога Школског савета повери Стевану В. Поповићу, епарх. школ. реФеренту бачком и будимском .. . 2 19. Решење саборско од 21. јунија (4. јулија) 1902. бр. 4. седн. XVIII. (бр. С. 605. 02) у коме се издају налози Школском савету. Мита Клицин ставља следећи предлог за одлуку. Пошто

садање школске књиге не одговарају својој сврси, а издање

им је

лоше, и пошто би се издавањем школских књига у на-

клади

Школског савета иостигло не само то да књиге буду

боље

израђене и јеФтивије, него и то да од накладе тих

књига

нреостане годишње врло лепа свота у корист српских

школа

, то подноси овај предлог за одлуку: нека слаени Оабор

1 Најстарији спомен у том правцу у службенпм списима нашим, колико ми је познато, јесте решење Архидијецезалног школског одбора бр. 47.|94 које гласи: Месни школски одбор у Земуну.. . моли да Арх. школ. одбор код накладника школских књига настојати изволи, да ови потребне школске књиге на време достављају општини тој, да се не би морало, као ове године, дуго на то чекати. — На предлог члана овога одбора г. Вељка Петровића решено је . . . поводом тим умолити високосл. срп. нар. Школски савет да потребне школске књиге и учила, као и све тисканице, у манастирској штампарији штампати даде, како би се исте могле на време набавити. — Но ово је Школски савет решио тек наредне године под бројем 220.[95 (в. другу белешку). ЂП.

2 Биће да је то анкета предложила, која је нацрт за наставну основу претресала била, а које је и сам „чика Стева" члан био. — Исти је решењем Ш, С. бр. 220.(95 пожурен да „што пре и без одлагања" поднесе предлог — али он то, како изгледа, није учинио. Ђ.П.