Školski list

— 77 —

а одраслијим ученицима пружа обилне поуке и савете, те им служи као потребна допуна школском образовању. Из седвице срп. прав. народног Школског савета, држане у Карловцима 21. октобра (3. новембра) 1905. године. Георгије с. р. патријарх.

ПРИКАЗИ књига, часописа и унила. Професор Ђорђе Магарашевић: Педесет година свештенства Његове Светости Георгија БранковиАа, Карловци 1905. 8° 282 стр. Ова популарно нагшсана књига дошла је међутим у руке свима онима који су је ради читати,* те је није потребно овде ни приказивати. Но ради потпуности онога што се у овом часопису говори о т. зв. Берзевицијевом зак. предлогу, вадимо из ње: Угарски министар просвете поднео је био уг. сабору зак. предлог о основним и учитељским школама, у коме је тражио, да се уплив његов на вероисповедне школе прошири и то 1). да оне школе, које „не одговарају прописима", може котарска област простим решењем затворити; 2). да министром прописана наставна основа за маџарски језик буде за све школе обавезна, а да и из осталих предмета буде обавезна у његовој наставној основи истакнута наставна сврха; 3). да у пофторним школама буде искључиво маџарски наставни језик; 4). да се учитељски дефинитивни испити из маџарског језика и књижевности и из свих хунгарика полажу на маџарском језику без унапред одређеног обима и да испитну комисију сачињивају већином људи, које министар именује, а да поред свега тога остане садања свемоћ држ. тк. надзорника чак и против решења те испитне комисије; 5). да професори на учитељским школама могу бити само такова лица, која су пред министром именованим комисијама испите положили; 6). да школе самЧ) уз знатно проширење уплива државне власти могу државну припомоћ добити; 7). да учитељи у понеким двосмислено стилизованим питањима буду подвргнути државним дисциплинарним властима, да се могу због „неуспеха" у маџарском језику умировити, из службе отпустити и т. д, Овакови смер угарског министра богоштовља и јавне наставе изазвао је сржки емискотт, те је патријарх Бранковић сазвао епископе у конференцију да се посаветују, шта и како да се уради да се отклони поменута законска основа у угарском Сабору. Резултат тога патријотскога рада нашега епископата под председништвом патријарха Бранковића беше опширна представка коју

* Пошто је мало примерава штампано а књига ое је много тражила, ја је нисам могао послати свима овима, којима сам смислио био, чак су и нека школе остале без ње. Т>. П.