Službeni list Srpske književne zadruge

па

“=

хШ

новић нацрт у ком су побројени писци и списи који би се у првом реду штампали у Х и даљим колима. Како управа налази да би се изношењем тога, нацрта пред скупштину омео остали рад данашњега збора а сам се тај нацрт и тако не би могао исцрпно продискутовати, управа је нашла да га и не износи пред скупштину, него ће га свим задругарима који су данас овде, па још и другима разаслати, да га брижљиво проуче, па ће истом тада од њих управа затражити о свему мишљење.

Поред УШТ кола редовних издања, лане је изашла и друга година „Забавника“ у шест свезака, (7—12) са 72/, штампана табака. 0 „Забавнику“ је и лане непосредно старање имао нарочити одбор, у ком су били из управе Задругине г. Љ. Стојановић и Љ. Јовановић, а изван управе г. г. Милутин К. Драгутиновић, Радован Кошутић, Светолик Јакшић, Олободан Јовановић и Хенрик Лилер. Кад је премештајем г. Ов. Јакшића из Београда његово место остало у одбору упражњено, било је попуњено избором г. Б. Поповића, члана, управе.

По предлогу овога одбора, управа је прошле године била одлучила да од јануара „Забавник“ излази у месечним свескама, како би тим претплатници за краће време прекидали започето читање. Али како је међу тим повишена поштарина на врсту издања каку смо били одабрали за „Забавник“, настала је немогућност да се намера управина оствари без велике штете за Задругу. О тога је промењена поменута одлука и усвојен предлог који је стизао од повереника, с равних страна, да „Забавник“ излази у засебним али читавим књигама и да се разашиље како која буде готова. Тим је постигнута знатна уштеда у администрацији и експедицији „Забавниковој“, а каке ће последице ова промена имати на одзиву претплатничком показаће се тек после овога.

Како је међу тим овом променом „Забавник“ изгубио обележје повременога списа, одбор је забавниКоВ предложио да се у књизи краћих приповедака, не штампају преводи с разних језика, него у свакој КЊИЗИ