Službeni list Srpske književne zadruge

пи

б 7 —.

Ху

друге 39 табака, али се надамо да ће трећа година вратити да све буде онако како треба.

Шрема одобрењу лањске задругарске скупштине управа је ове године проширила досадашњи круг свога књижевнога рада и приступила издању дечјих песама Змаја Јована Јовановића. Тако је издала, ењигу „Чика, Јова српској деци“, али у њу су због великога броја ових песама могле ући само песме за мању Српчад, а остале, намењене одраслијем подмлатку, остају да се штампају доцније у згодној прилици, Управи је мило што је изданом књигом наишла на, једнодуан одзив како омладине тако и наставника у Краевини, 0 чем сведоче колико многобројни писмени одзиви и права захваљивања управи на овом послу, толико и број колико је раширено примерака ОВИХ песама. Тако је у време, кад су још одјекивали гласови са прославе педесете годишњице благодетнога, песникова рада, распрострта реч његова и међу ону српску депу која су недовољно или готово никако знала за ону красну киту цвећа коју је њој спремио велики песник.

А. треба нам споменути да је управа и у песниковој прослави имала учешћа, преко свога председника, који је био у Загребу и слављеника, поздравио.

Осем Змајевих дечјих песама управа, је у току прошле године издала још једну књигу као ванредно издање Српске Књижевне Задруге. То је задругарима позната Новаковићева „Српска књига, у ХЛХ веку“. данимљивост и значај питања о којем се књига, бави, сродност његова с пословима које ради сама Књижевна Задруга, компетентност и име пишчево учинили су да је управа радо прихватила, прилику да ову књигу пружи читаоцима, а одзив штампин и читалачки дао Ј6 40 сад потпуно управи за право што је тако урадила. Ј На, тај је начин ове године Српска Књижевна Задруга пружила задругарима и осталим српским читаоцима седам књига УП кола, три књиге „Забавника“ и две књиге ванреднога издања, свега их дванаест. А наишавши за свако од тих издања повољан одзив у народа, управа је одлучила потломоћи од своје

-