Službeni list Srpske književne zadruge

ХХ

Светле слике од Драгутипа Илића. Ја молим да ми се каже је ли дефинитивно решено да се оне издадур Ако је то само једна намера од које се може одустати, управа би без сумње добро учинила да. од ње одустане. | -

Џредседник. Има реч г. Алекса Станојевић.

Алекса Станојевић. Кад сам се јавио Г. председнику за реч, ја нисам знао извештај управин који сам сад чуо од г. Љубе Јовановића. Јавио сам се пак зато што сам мислио да поставим нека питања управи, да објасни неке ствари које спадају у круг рада управина п да тражим неколика објашњења о самим издањима и будућем раду Српске Књижевне Задруге. Али пошто сам чуо извештај г. Јовановића, остаје ми да кажем још само неколико речи о ономе што сам мислио говорити.

Треба да кажем: да Орпска Књижевна Задруга није књижара, која издаје књиге онако како јој ко понуди и која не води рачуна о томе како ће да их изда. Она у том погледу има програм који ће, како се види из неколиких напомена у извештају, бити израђен у свим детаљима, онако како се најбоље може. Ја мислим да ће он моћи одговорити ономе што се од Српске Њњижевне Задруге има очекивати, тим пре што ће се тај програм прво изнети овде пред нас на дискусију. Када то буде готово, онда ће Српска Књижевна Задруга моћи да живи правим животом, има= јући на уму потребе које ми од ње очекујемо.

(6 те стране не бих ни узимао речи да говорим, јер сам у главном нашао објашњења у извештају, коме немам шта да замерим. Имам само да кажем неколико речи о издању књига 5-ога кола.

Мило ми је што је г. Олободан Јовановић пре мене узео реч. Користећи се његовим речима: шта треба да ради Српска Књижевна Задруга, могу констатовати да је Задруга почела да исправља своје недостатке. Збор истина има право да контролише управу коју је изабрао и поверио јој старање о свима пословима Задругиним, Али, господо, мени се чини да при овом пмају две ствари, на које треба обратити