Službeni list Srpske književne zadruge

УУ

вановића. Сваком је одсеку одређен засебан круг рада, а главније су одлуке изношене на одобрење целој управи; позив на састанке оба одсека саопштаван је свима члановима управе, како би сви, у колико им је било могућно, пратили сав рад и управљање Задругом.

У току године није било никаквих промена у крилу управину. Сад према ча. 14. друштвених правила иступају пз управе г.г. А. Пантовић и Ј. Веселиновић. Како су заменици чланова управе сви изабрани на лањској скупштини, управа није могла међу њима одредити ко по реду избора треба да одступи; него је одлучила да то коцка одреди, и тако је иступио Г. Сл. Јовановић. Ова та три упражњена места треба данас скупштина да попуни избором.

У лањском је извештају казано шта је управа радила да се Задруга рашири и по свим српским крајевима. Можемо рећи да су настојавања управина имала лепог успеха. Одзив за 1Х коло премашио је сва досадашња, и број задругара прешао је, први пут од кад 5 Задруга основана, осам хиљада. Као што се може видети из прегледа у штампаним извештајима, тај је пртраштај не само општи него се видину свакој појединој српској земљи, свуда се види лагано напредовање. Услед свега тога од 9500 примерака, у колико је штампано 1Х коло књига, има сад у магазинима Задругиним свега +00 и неколико примерака. дбог тога је управа одлучила д1 се од сад редовна издања Задругина штамшају у 10.000 примерака.

Хоће ли одзив на Х коло одговорити тим очекивањима за сад се не може рећи. Одзив на Х коло не може се упоређивати с одзивом на 1Х коло у ово доба, јер су улози задругарски за ЈХ коло лане у ово доба већ били сви стигли, а за Х још стижу, и јамачно ће још стизати. Том одоцњењу имају два узрока: у Србији опште одоцњавање с плаћањима које је настало у последње време и, колико у Србији толико свуда, позни излазак књига новога кола. Први је узрок одоцњења био са свим независан од управе Задругине, а други