Službeni list Srpske književne zadruge

(ШАН

Извештај о раду ХТУ редовне

- БРОЈ 1.

скупштине

__ Српске Књижевне Задруге ДРЖАНЕ 6. МАЈА 1907. годинк.

СОкушштини је председавао предеедник управног одбора и члан добротвор оадругин г, Добра М. Ружић, члан Државнога Оавета, а оележили су: члан добротвор г. Световар Томић, профевор, повереник госпођица Лепосава Бошковићева, наставница Више генске Школе, и члан оснивач г. Милан (С. Убавкић, секретар Министарства Грађевина. i

На скупштини је било: 20 дооротвора. 28 оснивача и 8 повереника.

Рад секупшттне трајао је целога дана и текао је у главноме. овако:

Прво је председник г. Д. М. Ружић по= вдравио скупштину, па ву затим тпрочттали тајник г. Драгутин Костић извештај књижевног одсека, благајник г. Хенрик Лилер извештај економскога одсека, а члан надзорнога одбора г. Илија Н. Ђукановић извештај надворнога одбора. Сви су ти иввештаји били штампани и равдати београдским задругарима и повереницима пре скупштине или на самој скупштини, а раваслаће се и осталим повереницима, чим ве ув њих буде доштампао исцрпан извештај о раду скупштине и именик вадругара за ХУ коло.

Како је на лањској ХИ редовној скушитини управноме, а нарочито новоме надзорноме од= бору стављено у дужност, да што тачније прегледају п утврде стање, затечено у Задруви, и предувму све мере, да се од Задруге отклон криза, у коју је у последње време привремено- била заџала, то су ти извештаји били врло писцрини и поткрепљени подацима ш доказима, те су учинили снажан утисак на скупштинаре, али су у исти мах створили у њих и убеђење, да та криза није безивлавна ш да је учињено све да се Задруга из ње спасе, кад ш да се у томе у велико већ успело.

Дебата, вођена поводом тих извештаја, кретала се готово искључиво око извештаја

“ о као

7

надворнога одбора, у коме су пређашња два олагајнпика Задругина, г.

и г. Урош Благојевић, побијали неке тврдње и трудили се да одбију прекоре са свога рада. Мишљење њихово и још неких задругара, да су ови извештаји донекле оптужбе ранијих

управа, - побили су други задрутари и чланови

управе (председник, потпредседник и благајник) најбоље тиме, што је потпредседник г.

| Срета Ј. Стојковић из штампанога извештаја о ХШ редовној скупштини прочитао екуп-

штинеску резолуцију, којом је управном и новоме надзорном одбору стављено у дужност да изнесу исцрпан извештај о свему што су затекли у Задрузи. На закључку дебале дата је раврешница за рад управноме и.надворноме одбору.

После тога усвојен је у свему предложени буџет прихода и расхода за ХУГ коло, као први и огледни буџет за Задругин рад.

да тим се приступило избору два члана и једнога заменика у управном, и једног члана у надворном одбору, те су акламацијом поново изабрани ва чланове управнога одбора добротвори г. Андра Ј. Стевановић, професор Универзитета, п г. Антоније Пантовић, министар у пензији, а за -члана заменика управнога одбора оснивач T. Мирко М. Поповић, за члана надворнога одбора пак оснивач г. Михапло Марковић, директор у пензији.

После тога се приступило претресу прелложених измена у Задругиним правилима, које се објављују на засебноме месту.

На послетку је одлучено по предлогу управину да се стални капитал на дан 91. марта 1907. тод. рачуна. 110.958-80 динара, колико

| је од постанка Задруге до тога дана стварно

упшпо-у Задругину благајницу од добротворских улога 1 доплата и-да се од те суме пође даље у рачунању сталнога капитала.

о

EO a ij

Јован Д. Јовановић

–=—=_—=~=[ о "ата

о свог лози