Službeni list Srpske književne zadruge

БРОЈ 4.

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

СТРАНА 93.

Одзиви о Задругиним издањима.

„Дневни Лист“ у своме 346. броју од 16. декембра 1909. доноси овај приказ:

Ново Коло књига Српске Књижевне Задруге.

После кризе која је у Српској Књижевној Задрузи избила пре три године, и у књижевним и у читалачким круговима завладало је мишљење да је Задруга свршила свој живот, и да не преостаје ништа друго но учинити ликвидацију. Једна активна и убеђена мањина није тако мислила, и са оданошћу и са пожртвовањем отпочела је рад на спасавању наше велике културне установе.

Тај истрајан рад кручисан је успехом. Српска Књижевна Задруга не само да је испливала из невоља у које је била запала, но је успела да стане на чврсте ноге. У материјалном погледу она сада може показати своју новуи велику кућу у Краљ Милановој улици, а у моралном погледу своја кола последњих година, која изилазе са математичком тачношћу свакога 1. октобра.

Тако су се и ове године књиге Српске Књижевне Задруге појавиле 1. октобра, и до сада су већ у рукама претплатника и читалаца. Ове године коло спада у најбоља кола која је Задруга до сада дала. Нашем заслужном старом етнографу Милану Ђ. Милићевићу посвећена је цела једна књига, у коју су ушле, поред одабраних његових радова, и две стручне студије: студија Др. Тихомира Ђорђевића о Милићевићу

као етнографу и студија Јеремије Живановића.

о Милићевићу као приповедачу. Преклањске го-

дине је била изашла 1, сада је изашла П књига

„Песама“ Војислава Ј. Илића, у којој су епскеи сатиричне песме даровитог песника. Ранија два непотпупа и некритична издања била су поста-

ла сада ретка; српски читаоци имају скупљена

песничка дела непрежаљенога песника „ Елегије“ и „Рибара“. Као Ш књига скупљених „Драматских Списа“ Јована Ст. Поповића изишле су све његове до сада нештампане комедије, које су се чувале у архиви Матице Српске у Новом Саду. На тај начин наш први, а можда најбољи комедиограф изишао је у целини. Иво Ћипико, један од најбољих данашњих приповедача наших, дао је оригиналан роман из далматинског Загорја, „Пауци“, у коме се, реалистички и трезвено, сликају страдања сељачка од бездушних зеленаша. Другом књигом бесмртних „Ловчевих Записника“, у преводу Др. Јована Максимовића, ово дело изишло је у целини на српском језику. Књига која је од велике актуалности и од најживљег интереса јесте „Нова Италија“ Пијетра Орсија, у преводу Миодрага Ристића, од које је ових дана изишао још један превод.

Управа Српске Књижевне Задруге учинила је све што је могла; желети је да то исто учине и српски читаоци. Национална и културна срамота за све Србе је што Матица Словеначка, у једном народу који нема више од милиони по душа, има 14.000 претплатника, што Матица Хрватска, на три милиона Хрвата има 13.000 претплатника, а Српска Књижевна Задруга међу шест милиона Срба не може да нађе више од 7.000 претплатника. На жалост и срамоту нашу има наших великих а богатих вароши где се претплатници Српске Књижевне Задруге могу на прсте избројати. У министарству спољних послова Задруга нема ни једног претплатника, и тај жалосан и стидан случај није осамљен.

Један образован и културан Србин мора бити претплатник Српске Књижевне Задруге, по чијем успеху има да се мери наша културна зрелост и наше национално осећање.

а

Библиографија.

(КЊИГЕ ПОСЛАТЕ ЗАДРУЗИ У ЗАМЕНУ)

Матица Хрватска издала је ове год. ова дела:

Hrvatske narodne pjesme. Knjiga peta. Drugi odio: Ženske pjesme, sveska prva (romance i balade). Uredio Dr. Nikola Andrić. B. 8", crp. ХМТЕ и 407.

Hrvatsko Kolo. Naučno-književni zbornik, kujiga М (23 мањих прилога). в. 8', стр. 449.

Bazala Dr. Albert, Povjest filozofije. Svezak II (Poučna knjižnica Matice Hrvatske, knjiga XXXV). B. 8", crp. 885.

Lozovina Dr. Hinko, Povijest talijanske književnosti. Prvi dio: starije doba (500—1600) (Slike iz svjetske književnosti, svezak VIII). n. 89, стр. УШ и 378.