Službeni list Srpske književne zadruge

|

|

_БРОЈ 10.—12.

Тома П. Протић XII 72. Тоша Сегединчев ХИ 57.

Урош Возаревић ХЈХ 74. Урош Поповић ХУП 62.

Према жељи, израженој на повише скупштина Српске Књижевне Зидруге, да се издањима њеним даје јаче национално обележје, Главни Одбор задругин одлучио је да, по могућству, у сваком од даљих кола Задругиних _ издања штампа по једну књигу о Српском На-

роду и Српској Земљи. | (С тога објављује овај, сталан, стечај за списе из области народне историје, полишичке а културне, географије и етнографије. Списи ови треба да су написани сасвим популарно, објашњени довољним бројем илустрација карата, графичких прегледних таблица. У појединим списима треба да се обухвате, од прилике, ови одељци народнога живота српскога:

1. Историја политичка целокупнога Народа Српскога, у појединим периодима, редом, као наставак Ги П књиге Историје Срискога Народа од Љ. Ковачевића и Љ. Јовановића :

1. Српски Народ — за Неманића и њима савремених владалаца српских;

2. од распада Царевине до потпунога потпадања под Турке;

3. ропство под Турцима и борба против њих, уз друге; ускоци, хајдуци; сеобе;

4. устанци и ослобођење, стварање самосталних држава; |

5. данашње стање, политичко и друштвено, Српскога Народа; буђење националне свести његове. (Овај се спис жели нарочито и што пре.)

П. Историја културна:

1. књижевндсш : а) стара, у Немањићској држави, у Приморју, у Босни; 6) нова до Вука;

1. новембра 1910. год. Београд.

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

= ea

(БИЧА Ј за списе о Српеком Народу и Српекој Земљи.

СТРАНА 121.

Феодор Сремац ХМП 31.

Чеда Јевр. Марић УП 64. Др. Чеда Митровић Х 92. Чеда М. Човић ХЛХ 82.

в) новија и најновија (све — више анталогијски: најкраће препричана садржина главних дела, угледни одломци из њих, по потреби, у модерном књижевном језику);

2. умешност: сликарство, скулптура, грађевинарство; домаћа и занатска уметност; музика. 11. Описи појединих покрајина у којима Срби живе: 1. Краљевина Србија; 2. Црна Гора; 3. Стара Србија и Маћедонија; 4. Босна и Херцеговина; 5. Троједница: Срем и Славонија, Хрватска, Далмација с Истром ; 6. Банат, Бачка и Барања; — или и цоједине од области, споменутих заједно. У овим списима треба да се изнесе: | опис покрајине: географски у главним и значајним облицима : у административном погледу, главна и знатна места, по потреби с најкраћом историјом насеља; 2. општа карактеристика народа; живот његов: а) материјална култура: врсте радова којима се бави и у којима се одликује у пољу, на дому, занати, храна, ношња, 6) духовна култура: вера, обичаји, забава, школа.

Списи ови треба да чине једну целину, те се, у доцнијима, - мора избегавати понављање онога о чему се већ говорило, увек упућујући на њ; атреба да буду у величини средње књиге Задругине, око 10 штампаних табака.

Спис, који буде примљен у издања Задругина, наградиће се нарочитим хонораром до 100 динара по штампаном табаку, с помоћу прихода од фондова Задругиних.

УПРАВА Српске Књижевне Задруге

„Српска Књижевна Задруга“ излази према потреби 10—15 пуша годишње и шаље се бесплашно повереницима, доброшворима, редовним оснивачима и читаоницама. — Лист се даје у замену. — Огласи се примају према иогодби.

Уредник, тајник Милош Ивковић, професор (Македонска улица, бр. 24).

Власник, благајник Српске Књижевне Задруге Х. Лилер, директор (Војводе Миленка улица, бр. 42).

Штампарија „Доситије Обрадовић“, Чика-Љубина ул. бр. 8.