Službeni list Srpske književne zadruge

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ

Год. ТУ.

Београд, 1. новембра 1910.

(PI UI о 4 | за вписе о Српском Народу и Српској Земљи.

Према жељи, израженој на повише скупштина Српске Књижевне Задруге, да се издањима њеним даде јаче национално обележје, Главни Одбор Задругин одлучио је да, по могућству, у сваком од даљих кола Задругиних издања штампа по једну књигу о Српском Рароду пи Српској Земљи.

(С тога објављује овај, сталан, стечај за списе из области народне историје, политичке ш културне, географије пи етнографије. Списи ови "треба да су написани сасвим популарно, објашњени довољним бројем илустрација, карата, графичких прегледних таблица. У појединим списима треба да се обухвате, од прилике, ови одељци народнога живота српскога:

[. Историја политичка целокупнога Народа Српскога, у појединим периодима, редом, као наставак Ги Џ књиге Историје Српскога Народа од Љ. Ковачевића и ЈЉ. Јовановића:

1. Српски Народ — за Неманића и њима савремених владалаца српских;

2. од распада Царевине до потпунога потпадања под Турке;

3. ропство под Турцима и борба против њих, уз друге; ускоци, хајдуци; сеобе;

4. устанци и ослобођење, стварање самосталних држава;

9. данашње стање, политичко и друштвено, Српскога Народа; буђење националне свести његове. (Овај се спис жели нарочито и што пре.)

П. Историја културна: 1. књижевност: а) стара, у Немањипској држави, у Приморју; у Босни; 6) нова до Вука;

1. новембра 1910. год. Београд.

в) новија и најнсвија (све — више анталогијски: најкраће препричана садржина главних дела, угледни одломци из њих, по потреби, у модерном књижевном језику);

2. умешност : сликарство, скулптура, грађевинарство; домаћа и занатска уметност; музика. Ш. Описи појединих покрајина Српске Земље: 1. Краљевина Србија; 2. Црна Гора; 3. Стара Србија и Маћедонија; 4. Босна и Херцеговина; 5. Троједница: Срем и Славонија, Хрватска, Далмација с Истром; 6 Банат, Бачка и Барања; — или и поједипе од области, споменутих заједно. У овим списима треба да се изнесе : 1. опис покрајине: географски, у главним и значајним облицима: у административном погледу, главна и знатна места, по потреби с најкраћом историјом насеља; 2. општа карактеристика народа; живот његов: а) материјална култура : врсте радова којима се бави и у којима се одликује у пољу, на дому, занати, храна, ношња, 6) духовна култура: вера, обичаји, забава, школа.

Списи ови треба да чине једну целину, те се, у доцнијима, мора избегавати понављање онога о чему се већ говорило, увек упућујући на њ; а треба да буду у величини средње књиге Задругине, око 10 штампаних табака.

Спис, који буде примљен у издања Задругина, наградиће се нарочитим хонораром до 100 динара по штампаном табаку, с помоћу прихода од фондова Задругиних.

УПРАВА Српске Књижевне Задруге