Službeni list Vardarske banovine

Број 82

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ

Страна 5

оградски Језреји били су у рату и миру међу првима, који су се залагали за отаџбину.“

Али је југословенска влада не само законским наређењима, већ и материјалним сретствима активно потпомагала Јевреје. Гако је, на пример, бесплатно уступила потребан грађевински материјал за подизање Јеврејског Дома у Београдр.

(С друге стране опет и Јевреји дају израза своје захвалности према државницима Југославије. Тако су на седници кураториума Керен Кајеметха делегације свих југословенских јеврејских општина уписале у златну књигу јеврејског националног фонда претседника владе

генерала г. Живковића и министра спољних.

послова г. др. Маринковићг.

Овом је приликом претседник владе г. Живковић упутио поздравно писмо кураториуму, у коме је истак-о, како се свесрдно заузимао претставник југословенске владе г. др. Маринковић на последњој седници Лиге Народа за јеврејску ствар.

Овакав став југословенске владе у сагласности је с благонаклоним интенцијама Краља Александра за једнако и праведно поступање према свима деловима народа његове земље.

Као што је познато Краљ Петар био је први, који је после публиковања Балфурове декларације преко тадањег претседника владе Веснића признао право јеврејског народа на Палестину.

У знак захвалности подигнута је на једном од најлепших места Палестине шума, названа по имену Краља Петра, као трајан доказ добрих односа између Југославије и Јевреја.

КОРИСНЕ ПОУКЕ

Конзервирање јаја

Познато је правило да кокоши носе јаја више лети но зими, међутим зими су јаја скупља но лети. Зато се препоручује нашем свету да конзервира лети јаја за зиму, То се ради овако.

Одаберу се свежа јаја, А то се може свако уверити на овај начин. Стисне се јаје у руци па се преко овога гледа у сунце, Ако је јаје бистро, оно је добро, иначе се баци, Ако је пак време облачно, онда се начини сони раствор — пресол, то јест у литар воде раствори се 125 грама кухињске соли. Таја се јаје пусти у ову слану воду, која је у каквом суду бакрачу, тегли или шерпи. Ако јаје падне на дно, значи да је свеже, добро, но ако плива не ваља. Јајце које плива у средини слане воде и оно је сумњиво, те га ваља издвојити.

За ову сврху најбоља су она јаја која се добијају од августа месеца па на даље,

Конзервирање у воденом стаклу. -— Водено стакло је густа стакласта течност, која

се добија у апотекама, дрогеријама и неким трговинама. Цена је овој течности 8 до 10 динара литар. Поступак је прост. На један литар воденог стакла, густине бар 1,260 долије се девет литара куване па прохлађене воде и тако се добију десет литара разблаженог раствора. Са десет литара раствора може се конзервисати до 150 јаја те би трошак за водено стакло изнез само око шест пара по комаду. Онда се узме какво буре, ћуп или повећа стаклена тегла, те се полије мало стаклене течности, и онда поређају јаја, па опет долије поменуте течности и тако даље, док се не напуни тај суд. Кад смо овако напунили суд са јајима, која треба да огрезиу у течности, онда се тај суд поклопи и остави где на сувом но хладном месту. Овако конзервисана јаја могу остати и после шест месеци задржавајући потпуно своју свежину, Добра су, те се могу употребљавати за сва јела.

Конгервирање у Кречној води. — Кречна вода се справља на овај начин: На литар куване воде стави се осам грама негашеног креча. Овај риствор се чешће меша, те остави на миру 24 часа, а по том се та течност пижљиво издвоји од талога. На десет литара прокуване воде додаје се 80 грама негашеног креча. И онда поступа се. као у првом случају, то јест сипа се у ћуп мало кречне воде, па се јаја слажу врхом наниже. Тако се ради док се суд не попуни јајима и кречном водом пазећи да при врху кречне воде буде бар за 15 сантиметара изнад јаја. Тада се суд поклопи и чува на хладном и сувом месту. Ако се доцније примети да је кречна вода усахнула услед испаравања, долије се друга течност тако да је суд вазда пун са кречном водом. Овај је начин врло подесан и јафтин, јер тако рећи не кошта ништа, а јаја се за дуго очувају свежа. Вреди напоменути да овако конзервисана јаја по мало заударају на креч, а при барењу често прскају, но за сва остала јела су изврсна. КЊИЖЕВНОСТ

Живот и Рад, свеска 46, 15 јули 1931 год.

САДРЖАЈ]: Д-р Војислав Маринковић: Миилорад Драш-. ковић — Министар војни

Д-р Коста Кумануди: У спомен Драшковићу

Коста Л. Тимотијевић: Живот Милорада Драшковића

Драгољуб М. Јоксимовић: Дужност пре свега . .

Др Милан Б. Милојевић: Драшковић као спасилац државе

Д-р Влада Т. Марковић: Велики привредник

Васа Лазаревић: Значај покојног Драшковића за јавну сигурност земље