Srpska nezavisnost

нмати. Српски митроиолит Миханл, муж достојан сваког поштовања како лбог ЈБегових особитих врлипа тако н због његових драгоцсних трудова за народну славу српску. сасвим је правсдно уложио протест против таквог ;;акона и није га хтео испуиаваги, а исто тако и спиод срнске цркве који јс држат нрошлога септембра под председништном његовнм такођеје протестовао нротивтога закона. Но влада је не оамо остала прн своме. всћ је још н мнтрополита лбацнла са трона и прогнала а сннод прннудила да нопусти и продужн свој рад под нредседништвом најстаријег сппскона но иосвећењу. Удалење митроиолитово оило је токорсе и због његовог нспокоравања ирема држави п бајаги због тога што је стајао у снораауму са нрвацима нанславистичког комитста у Гуснјп н Ј>угарској (трсба лнатп да данашња влада у Србијн води нолитнку аустрнјску која је прогив Руснјс). У 1'усији и у цсломе словенском свсту удалење митронолита Михаила. тога веома уваженог јерарха у целом нравослављу, неиријател.ство српскс владе нрсма њему и намстање срнској цркви најдеснотичннјсг и нехрншКанског поменутог аакона произвели су добоко и жалосно упечатлење. У Русији сада мисле да се митрополиту Михаилу. ако т. ј. не. буде могуће да се с.рпска влада убеди да речсни након опозоВе као што је се надати да ће н битн, и да Јфвосвештеника срнске црквс онет на трон поврати. да се госп. Михаилу да митрополитска столнца у Кијеву или нека друга од важних митрополитских катедара у Русији. А ос.им тога да се »федузму нужне мере за споразумлење са патријарЈиијама. грчком владом и синодом. како би сриска влада разумела колико је ирл.авим путем ишла у овоме нитању. Мн желимо. да сс у српској цркви што нре новратн веома нуждан мир како би ее прсдупредила схизма која јој еада нретн.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ. — Наша бемуказна каииеларија ножурнла се да депешом јави _Полит. Кореен.како је бивши миниетар нроевете н цредседник ученог друштва г. Ст. Вошкови1> нокушао да демонетрнра нротив Лустро-Угареке, иетичу ||н у беседи евојој велика доброчинегва и нријател>ство Руепје нрема Орбији. Како еу гоенода беаукаане канцеларије вредна кад могу кога денупцнрати! Зашто не јавнше одмах и па избор Побједоносцева. руског миннетра цркпених ноелона, :>а ночаеног члана, 'Го би тек била мало веГа демонетрација ако ее у онгате номншл.ало на демонетранију.

ЧАСОНИС ЗА ВАВАВУ И ПОУКУ УРЕЋУЈЕ С Т Е В А Н Т, У Р Ч И Ћ

ИЗАШЛЛ ЛК 11 :1 ШТАМПЕ ДЧСвТЧ ССКСКП < Л ОНИМ < ЛДРЖА ,1КМ : А јјо.1, Вукаишн. Драма у нет чпнова од Драгутина ИлнКа. (Одломакј. Вереница. Црта пз пародног живота од Мила. •3 о;1тан Каринтија. Ромап Мавра Локајнје. (' ма1)арског нревео Бор<{о Поповић. Дилбсрче. Пеема Николе 'Ворића. ЈЈриче мцдрих људи. За срнеку омладину удееио Атанаеије Николић. Подјармлекој браТм. Пеема Петра Нетровнћа. //.; Нацке о је .тку. Од Јована Пошковика. Шетња ио елсктричној издожОи иариској. Од М. К>. Станојевића. Историја срискош иарода. Напнсао Венијамин Калаји. (' ма!>арекога нревео Гаврпло Витковић. Листак: Срнски народни фондови у Карловцима— Веееда у Врањи. Учител.ека школа у Нишу. — Гнмназнја на I [етнн.у, — Сриека домаћа нндустрија. Вогословија у Сарајеву. — ..Невен" дечин лиет. — Нотална 1>ачка нојанка. Јавл.амо нашпм нретнлатницнма и иретплатницама. да ће мо им у меето обећаие слике /// доидоту дати уз дванаесту евеску бесидатнц иремију. КАРТУ СРБИЈЕ На овој иајновнјој карти кнежевине Србије на којој је скоро и цела Црна Гора п знатан део Старе Србијеј наћи 1>е наши читаоци и <1италнце н новооелобођене крајеве, сва окружна и ереска места . вароши. наланке, већа села и манастнре, а нарочитим знацнма обележена су ева места. где ностоје ноште, тедеграФН и ћумруци. Поред гога обележена, је на картн железничка траса, насипп и ееоекн нутови. Једном речју ова је карта веома тачна н нотнуна. Надамо ее да ће карта Србије добро доћи наншм нретплатннцнма и нретплатннцама. јер је кориснија од сваке друге премнје. Леп одзив ернске чнталачке нублике етавл.а нае у могућност, да премију . место уз доилиту дамо бесидатно — на иокдон. Оа овом евеском навршио је наш часоние трећу чстврт, и ми , се радујеми што можемо рећи. да је л Србадија" за кратко време евојега опетанка стекла веома зпатан број ирнјзкм.а у свима крајевима Срп|'тва а на нме у Србнјн н њеној нрестоннцн. . 1еп одзив срнске читала<1ке публике оеигурао јс опстапак нашем чаеониеу. Уд.удно нозинамо све оне наше нретплатнике и нретилатнице којима је иегекла претплата. да је што нре обнове. Претплата ее нрнмн непрестано. Све евееке, што еу д« еад нзашле мору ее још добнтн. Уредништво ..СРБАДИЈЕ,"

ОБЈАБА ликвидације Од једиог снглсског стаблисмана, које је новчане неприлике доиало, добио сам ја доленотписати. као пуномоћник за земт»е аустријске државе следсћу наредбу: „Раепродајте све етвари у нартијама 1Нто н|»е можете. јер еу каси врло нотребни новци.По овој наредби. нродајем ја ниже слсдсће ствари у нартнјама но тако нрабитачној цени. да не могу нронустити а да овом ириликом п. и. не обратим нарочиту иажњу на необичиу тјевиноћу. <5 ножева асталских од бритарског сребра са нзврсном сечсницом н од челнка Виљушакк од британског сребра из цела. . 0. нравих. енглеских. асталских кашика од британског сребра. 6. Најфињих к;;фсних кашичица од хинеског срсбра. (у. Најфињих подмстача од британског сребра за ножеве. 1. комад од правог британеког еребра за држањс бибсра, соли и чачкалица танеког сребрп за еупу од нравог бри1. велпка кашпка из једног комада. 1. Кашика од британског сребра за млско. <». енглеских кашичнца за малу децу. 4. Часнце за јаја 4. таслице за шећер 1. особнта шећерница. 1. цедил»ка за чај 2. особнто лена салонека евећњака Сви ови 55 набројаних комада коштајУ укунно 4 Фр 50 кр. По нарочитој поруци може се код ме. не добити чптава гарнитура из следећих стварн. ! 6. Ножева ј «>. Внљушака 1 0. Кашнка ј за ^ (ј. Кашичица за каФу Ј Поруке у наточ или уз нриношн т»ку , готовог новаца извршује пуномоћннк Веуо 11 шасћШ^ег (1сг ЕтгНвећсп Га1г,тк» ОсрГфс 1п \УЈеи М. Ваиег (Чго88е ^рсг1^а88е 21 и

Огласи

П Р 0 М Е С Е

НЕК СЕ ЗНА да сам е другог н дал.пог пута дошо. Умо .Ђавам све моје пацнјенте н оне којн пате од уста а моју номоћ нотребују. да ме походе. < -а станом на Велнкој пијаци у кући гое. Нагошевнћа бр. 2. Р а н и м и р зубнп лекар.

које ће се вући 30 НовемПра т. г. продајем само за 2 1 /* динара комад. у МО.ЈО.Ј ТРГОНННИ Риста Миленкови^ кхћи

УЛИЦИ кнезл МИХОИЛА > „СЛОГЕ."

дгуштва

ТЕЛЕГРАМИ Уредништву „Српсне НезависностиЗајичар 2*. Нов. Дивно чудо! Гаигења уетава н закоиа у највећој мерн ! Ошптинепа власт еа својим моћнима гопп гра1,анина Живојина Величковића, који није нпкада оеуђиван. Фамнлијараи а има овде ненокретног нмања али ла његове нротиннике то није ништа. Освета вршн својс, — па докле ће ићи тако и како стоји у ( 'рбији лична безбсдноет. Регистрирајте ову нојаву као дело силе, и као још .један нример чисте уетавности.

I гајење пернате

којн је впше нута одликован државним н првог рсда одличијама. ирнма увек поруџбине за еве врстс раса исрнате жнвади. како за економију, украс, тако н днвл»их. као : кокотака. ћурака, тетребова. наунова. натака: гуеака. лабудова. голубова, Фазана нтд. дал.е ннтомих зечсва. паса Лшрог* & Ехрог! Пеновници и нитања уз плаћену иоштарину маркама тачно се врше. Коресподенција иа иемачком и Фрапцуеком језнку. Е. 8е|шескспђиг&ег \\'јеп V. Нагћнаш18 ^а88е Ј.

; Сваке вслнчине. еа унан]»сд одређеннн | глаеовнма, нрепоручујем од мене нрона; ђсна избушена звона. с.а главом од ли| веног, кованог гвожђа или од дрвета. Једно овакво звоно од 100 фун. има ј једнак глае еа старе врстс звоном од 140 Фун. Звона лакша од КХ) Фун. могу се добити у свако доба. За многобројне наручбнне. које се солидно нзвршују нрепоручује се Ап!оп N о V о 1 п у (Ка1)пк) Т е ш е 8 V а г.

Шшша&вте. — ;)8 годииа усиеха, ул»е индиеких кестенова. утиЈ шава највеће болове. — Рћ-ејс О спуојх , 14. Н. «]ев Веаих -Аг-в Рапв е1 КошшанЈс. ~ ~™

НОВ Е.1ЕГАНТНО НАМЕШТЕНИ ФОТОГРАФСКИ АТЕДјЕ кнез мнха.1лова улица на зкмл.1џ1ггл нокојног димитрнја вкличковнка. Част је потннсаннм јавнтн понгтованом грађансгву да смо нодигли ФОТОГРАФСКИ АТЕЉЕ и уреднли га по најновијем Фазону н отночеди ФотограФсиа снимања. У нашем ФотограФСком салону. раднћемо слике у ра.шим ведичинама. као кабинетске. облонг. 6удоар, слике у природној величини н Формага обичног иа албуме. Исто тако Јкшршнваћемо и сннмања. која снадају у врсту целе архитектуре. Оснм тога, на захгевање н же•1 >у ноштоване нублнке н надлежне

лориране слнке, у разном облмку. У нашем салону има одвојена ; соба за госноду, а тако нето н за госно])С и госно1)Ице. у којима ће | се моћи преоблачити, Фризнрати речју нрибавили смо сваку удобност. Наша ће главна брнга бнти. да на време слнке буду готове, н за то. не нлашећн се никаквих сметња, учтиво молимо иоштовану нублику, да нас изволн својом обилатом носетом ночаствовати. Београд 1#81. У1еки1« и ЖивкосиЂ

П0РУКЕ И ОТПОРУКЕ. V. . 1>у6. П. ЈеиреновиИу иачалнику среза драгачсвеког. — Кашсм захтсву иисмо V стању одговорити, иошто начелно не издајемо дописнике наше бсз њиховог претходног саизволења.

Кћита^вшс у настунним болестнма унотреба снрупа но нменом ШГс* ^Јгор (Је Тгепе (Је ВепуоЈх, предЈЧфеђује наклоност Рћ-сЈе СенооЈх. 14. К. <1е» Веапх АПв

к овим болестима. Рапз е* Коша1ис.

\ј е 8 1 г о р Веаих АНв,

I ес41опн (1е 1а Уеввје. ОгауеНе лече се енропом под нменом Јр В а I 8 а т о - 0 а 8 (1 ^ п е «1с 1а Рћ-слс Оеп\о1х 14. гие Лс8 1'апа еј КотанЈе . ~ слабости и осталс изнсмоглости лсчн сс еликсиром иод имсном П Е 11 х 1 г с е * 0 а р 8 и 1 е 8 (1 с 111 п о V <11 п е (1с 1а Рћ-сје О спуојх 14. Кие <1св Веаих Аг1в, Рапв с! Коитапје

УИАРИЗУ

31г ор ј

2ес1

г СИРУП Д-РА ЗЕД ^ са Кодеином и Толу: уиотребљује се против грудпих болсстн илн нлућннх, застарслнх кашл»ева. бронхнтнса, катара и т. д.

ни:>ннк ..Дружина за лотпомагање Српсие Књижевности •

штамп viii) у

пггампаги Iи . код Гв. С аве " кнкз михаил. ул . Г,Г. 4. 0ДГ0В0РНИ уркдннк Др. Лаза КостиЂ