Srpska nezavisnost

— 230 —

теоријских студнја канонич. нрава које су се појавиде у правосл. цркви у најбољу је систему доведена Теорија Каионичкога Права од Шагуне. митрополита румунског; али и она ннје потпуна. јер је и тамо много што-шта. што је нужно, пропуштено. — У колико нам је нозната та теорија и теорија канон. права од протоспнђела Ник. Гужичића. која је скоро из штамне изашла. улев у обзир и г Номоканон о Браку, такође од Ружичића, који је прошле године штампан. каодео његове књиге л Теорпја Кан. Права можемо смело рећн да је ова потпунија и у бољој системи изложена. — Међу тим не може се то све у заслугу уписати г. Ружичићу, већ у неколико ту заслугу он делн са Шагуном, од кога је г Ружичић . као што и сам он признаје доста позајмио.

ТЕЛЕГРАМИ НИШ, 15 аирила. ( оригднајша депеша.) .Гуче у три сата по подне еаопштено је решење Колу Рашићу, којим се на јем« ство може бранити из е.гободе. Пожаревац, 15 Апрпла огш-ши.шд ДЕПЕША). Самоуирава брои 59 нод вестима из народа доноси .једну белешку тако смеш» ну и чудну као да ради< калци унрављају пожарев^

Колико је захвална румуиска црква , Шагуни. толико и још много више биће ЦвМ И Да СаНћИМ ОД ЈБИХ захвална и српска дрква иротосиЛ,. Н. завИСИ ИЗбор ИреДСвДНИКа РУЖИ.Ш4-. врсном нашен радникунано- оцштине на дан 1§ априла . љу црквене књижевности; |ер Је његов г сиис прва књига -Теорија Каионичкога [ ИЗГЛеда ОВЗКО, ЧЈЈТв ГЈ )а Права 1 - врло велика добит по нашу срп.

ђани ми радикалци препо* ручујемо вам Александра

цркву и њене свештенослужиоце. Ко је соФиста нека прочита само садрзину ове ј нове књиге г. Ружичића иа Ке пралично [ а.ГИ ОН НО ВаМ Ирв* уверења стећи о томе што рекосмо. — цоручујвМО ЖиВКа ПаЗИТв Ми од све душе поздрављамо срп. цр- | шт г )а д Ите ак0 же лИТв Да те књиге, а г. Ружнчићу »

кву са поЈавом изјављујемо топлу благодарност на његовом труду. кога нека господ оснажи да и даље на том похвалном пољу поради на корист цркве и сдаву свога имена:а браћу свештенике умољавамо , да га искрено потпомогну куповањем његових

вам усрећимо онштину Каква смелоет каква ли дрзкост од вас неколико радикала да ви и без одо* брења и гласа овдашњег

сииса н давашем тиме могућности да и гра ђ анетва саМ ОВОЉНО И тот-о •ааппар.ти ПЛЛ СВ01 ППОЗУЖИ. ЈеП аКО I 1 ' соп

даље започети рад свој продужи. Јер ако је икада било време тим списима — то 1 ОвЗСТИДНО К30 СВОЈу је сада кад се право црквено безобзир- СТВвНу СВОЈИНу УСТУИаТе но гази и нарушава. Г. свештеницп не ножалите и последњу крајцару дати за овај _Номоканон Срп. Цркве", јер се никада а најмање сада кајати нећете. 8.

М«М Д Н Е В Н И К Страни. 0 умрлом ириродњаку Чарс-гу Р. Дарвину доносе енглески листови ове појединости: Дарвин јеумр!»о 7 ов. м. у 4 часа по подне на његовом добру код Довна, равно годину дана после лорда БекпсФилда, који је такође 7 априла 1881 умр'о. Дарвин је више година боловао и ако је изгледао здра« и крепак. Само својим ретком умереношћу. најпростијнм начииом живота и на(иажљивијом негом могао је у последње време да у неколико очува евоје здравље и своју снагу. Он је патпо од болестп у срцу, због чега је често падао у несвест: но болови не беху тако јакн. јер је изусимајућих последњих 14 дана нред смрт. редовно излазио из куће. Тек пре два месеца нојавише се опаснији знаци болести и тада му лекари забранише да се пење уз басамаке. По ирп томе је непрестано излазио из куће и шетао се сам самцит по околини. Бавећи се непрекидно научним испитивањима и радовнма. испитао је још уторник у вече једну нову биљку. коју мује његов момак донео: затим је неко време, пошто су га увели око 9 часова у снаваћу собу. читао у кревету док није заснао. Око по ноћи пробуди га велики бол у грудима и одмах затим изгуби свест. Брзо дозваше лекара. и Дарвин се мало опорави и дође к себи. Но већ беше у очајном стању јер га спопаде немоћ н малаксалост, која се другог дана, у среду по нодне, заврши смрћу. До четврт часа пред саму смрт био је Дарвин при пуној < всстн. Дарвин оставља после себе жену. :> синова и две кћери. Глас о смрти његово изненадио је целу Енглеску, јер нико није ни помшпљао на тако брзу катастроФу. Још 1 Марта <». г. држао је два прсдавања о ботаници у Лондону, и после месец и неколико дана већ спада у покојнике.

нредседничку столицулег* дашњем ЛлександрЈ' и у исти мах Александер усту* па недозвољену му од стра» не грађанства нредседннч* ку столицу Жувку Лаза* ревићу. Незаборав.вајте и пмајте на уму г. г. ради* кали да у овој вароши не* ма грађанина коме је ваше туторсгво потребпо и даће овдашње грађанство свес» но свога нозпва и без ва= шег насилног и безстидног наметања знати и умети својој варошн достојног предеедника изабрати, а ви ваше по 1фовител»етвујушчеје еавете за ваше дома* ће користи задржите. У осталом препоручује* мо вам г. г. радикали да у будуће ваше савете и ту» торство ником не намећете јер и то се врло добро зна да радикали бирају Жив> ка не да буде сталан кмет но буде ћуприја за долазак на кметовску столицу нег= дашњем Александру илн Стеви Милићевићу. Фала вам лено на вашем туторетву Фала вам лено што ете благовремено са правом Фарбом на среду изашли. Оволико за еад од нае подписани грађана. Лазар И. Петровић. Вуица Добрњад, Ј. Миленковић, Мпленко ПеI тровић. Стеван Нетровић. Огњан <Ј. Ђорић, Нетар Ј. Стевчић, Теша Црпогорчевнћ, Живан Милошеј вић, Дина С. Кузмановић, X. Ј.

I Павловић, Илпја Вранковић Млјанло Агајевтнћ, Милан Ј. Стевчић, Лазар Ставојевић, Иван Живковић, Владпмир Петровпћ, А. И. Богдановић, Т Митровић, Браћа М Шанишш Нцкола А. Јовановић Стојадин /Кивковић, Ђорђе А. Ђукић, Ђока Ј. Стевчић, Стојан Вел.кови1|.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ С8ег«'\ујс. — г. (Ј. Ро1. Адресу понравилн смо а ирепиатЈ" у 4 Фор. аа II. четвт ове год. примили. Хвала. Јагодина — г, Анти СгсФановићу. Ваш јс рачуи ирсчишћен а н1то смо у 55 броју јавнлн да иматс за последњу четврт ир. год. да нас измирите то јс уврок до нашсг скупљача, што нам није на врсме јавио да јс мзвршио наплату. Све бројевс који вам Фале послали смо 13 ов. м. а И у будуке слаћсмо вам редовно као потпуно уредном прстплатнику. У осталом хвала вам што стс нам благовремено пнсали. Књажсвац — Управп чнтаонпце. Још од 1. окт. пр. год. ми смо уредно пшл>али наш лнст чптаоннцп и она га јс нримила а 13 ов, м. добисмо од 50 само 28 бројсва од I четвртн ове год са натппсом да се читаонпца код поште иредплатпла. Кад нам нпсте одма јавили већ прпмаан лпст за сво врсме онда с' правом очекујемо, да нам пошљете 12 дипара у име прегплате од 1 окт. ир. до 1 Априла овс год. АДМИНИСТРАЦИЛА „Српсне Независности"

II Р1Ј1СНЕК1КЕ Ж е В0 в ^; ца заулепшавање лица. Онарастеру је пнмало не новређујући кожу све пегн и боре с лнца. Флаша стоји 5 франака по Флаше 3 франка. 2Л70Н РИ1НЕНШЕ нака Кутијца 4 франка. ш'тат браду. Флаша кошта 3*50 Франака. Ј. 1,асои111гс, 29 Кис (1е СНп§иапсоиг!' Рапз. У Београду код Јов. Дилбера Апотекара. 2—52

Огласи

Г.Г. Члановима Београд. Стрељ. Дружине. Управнн одбор штамнаће свој извештај о својој радњп за ову годипу дана, и такоТћтампан нредаће се збору , којп ће се према стату тима скоро држати. — Том приликом штампаће се и имена оних чланова, који нису своје улоге до сад ; предали. О овоме се извештавају г.г. чланови на време с тпм, да сваки којн улог није нредао, може до 22 ов. м, иредати дружинеком благајнику, јер ће се носле тог времена имена свију, који нису улог положпли штамнати. 3—4 Одбор.

П П А 11 на Ј едном од најлепших М/1МЦ места близу позорпшта продаје се. Распнтати у кљижари Нетра 1\урчића. Кнез-Михаилова улша. до гостнонице код „ХајдукВељка." бр. 110 1—2 КРАГУЈЕВЧДНИМА. плац пок. г. Крсте Стојковнћа бнв. коптролора Мин. војеног, иостојећп у Краг)'јевцу до куће Петра Лепгјаиппа. ше*а у војеној Фабрики. а у сокаку од чаршије ка Лепеницп водећем, иродаје.п под врло нробитачним условима а то је и на аочек. Коме треба, нека се погодбе ради обрати мени. пли <. Михајлу Крсти% трговцу у Крагујевцу. 12 Априла 1882 год. у Београду Јеврем Андонови-ћ ЧЛЛИ АПЕЛЛД. СУДА. НОВ БИЛИЈАР има на иродају. Упитати у Адмннистрацнји „Српске Независности." 3—4

Велика ереб. мед. 1872 1 шјгр. Сндвеј 1?<79. Диплома Беч 1473. Злат. мед. Линц 1879. _ медаље Париа 1878. - медаље Беч 1880. ЦЕС. КР. I. ПРИВ. за шприцеве, апарате за сода-воду и сиФоне КАРЛА ПОХТЛЕРА Беч. VII. Ка1зег8*гаа8е 87. Фабрика п стовариште евију еорти хирургијских шприцева од цина. прижагера, клиео нгаркова. апарата са прављење кинећих пића, & апарата и комплетних еправа за Фабрпку еода воде, еифопа итд. патентираних занушача на Флашама, славиие што се саме затварајју. Цлустровани ценовник бееплатно н Франко. 2 —12

СВЕЖИНА, ЛЕПОТА И ЗДРАВЉЕ Еаи (1еТо11еиеа1 0Р0Р0ИДХ ЕБ. РШАИБ Ова миришлаакн и освеж&вају па иодпца аарочито јв за употрвбу лшпоа полу намењена Она има неоцењиву вредност по здравде. 37, В01Ј1,ЕУАК0 ОЕ бТИАбВООКС, Г*_АЈЕг18.

власник „Дружина за потпомагањв Српске Књижввности и пггампано у штам пари ји „кож С в . С авв" кнез митам, јж. вр . 4 одговории уредник Др. Лаза Кости1* /Г