Srpska nezavisnost

— 422 —

неколицпна „виделоваца" употребљују сва ереетва само да је оборе. А за што они чине гако ? Општинска унрава пе припада клици ^виделовачкој" она неће да служи њиховим цељима, па им је за то трн у оку. За то треба оборити и изабрати у управу општинску своје пришипетље, који ће више водити рачуна о п виделовачким" интересима, по што ћс се брннути о бољитку општине. Ова намера „видсловачка" да оборе садашљу оиштинску управу у Нишу, није нешто ново, то су „виделовци" одавна смерали, и радили на томе кад им се год давала прилика и могућност, али свест грађанства нишког увек им бркала рачуне, и онн до сад нису никако усиели да у општини нишкој дођу до својих цсљи. Па да ли ће и садауспети „виделовци", идемо да видимо. Но ко познаје свест гра!>ана нишких, тај може у напред предсказати, да они н овом приликом неће успети. Грађани нишки иознају добро „виделовце," и зато ће и овом приликом својски прионути да им побркају рачуне. Треба знати какове би посљедице снашле општину нишку кад би се >виделовци~ дочепали управе њене. Ми знамода нишко грађанство то добро зна, па ће добро отворитн очи и радити да се жел.а „виделовачка" не испуни. Ниш је до сада био поносан са свести својих грађана, он и сада неће попустити у томе; кад се на све стране „виделовцима 4 * и онако уски терен руши, зар Ниш да им попусти, после толике борбе са њима. Зар Ниш да им да у својој општннп нову нозицију? То неће нити може бити. Из Неготина јављају нам како је тамошње грађанство у опште незадовољно са садашњом општинском управом, а поглавито са главним кметом Мијаилом Лазаревићем. Грађанство је већ више пута изјавило неповерење. али све то остаје без успеха, јер је Мијаило п виделовац~ па га они са свију страна иодржавају. У Неготини јс врло мали и незнатан број „виделоваца", и то су људи који се махом боре за своје личне интересе. Они у Неготини немају никакова значаја и уплива, али их власти потпомажу. Па зар би се Лазаревић могао толико одржати на кметовској столици, да није власт у рукама „виделовачким"? Наш извештач из Неготине јавља нам, да ће нам скорим послати опширно извешће о раду тамошњих г виделоваца и и раду тамошње општинске управе и Мијаила Лазаревића главног кмета. Из тог извешћа виднће се морална вредност тих људи. Крајње је време да се са њима јавно пречисте рачуни. Ми се заиста чудимо што то већ до сада нису учинили неготински грађани. Треба износити све што не ваља на јавност, јер то је једини пут, којим се може грађанство послужити, па и ако не

којих само 15 на чисто у виши раврсд прелазе; у III разреду, да их је било 47 од којих само њих 10 нрелази. У ова I три разрсда било је даклс 187 ученика, од ко,их је иало њих 146 , или готово | четири иетине. Нрема овим брдјевима у I ова трн разреда држимо, да та сразме- | ра ностоји и у остала четири разреда, 1 да постоји дакле у целој гимназији. То је такав случај, коме тсшкодаима равна или слична ма у којој гимназији под : небом. Поменути бројеви говоре јасно и гласно, да у великој гимназији београд- I ској има „нешто труло".

II део: ботаника за гимназиЈв ученине нлиисдо: Коста Црногорац ЦРОФЕСОР Друго поиушено ивдање. Можс се добити за 2 дшшра књижари г. Иурчића.

У књижари В. Валожића може се добити ..Подсетник за нишу но-

тукао секретар министарства унутраш. цослова Мијаило Ковачевић свога комшију Косту бандисгу, који је нознат као миран и скроман човек. Ношто га тако рећи на мртво име избијо, нзбациојена њега два метка из револвсра и ранно га. Секретар је Мијаило „виделовац- и то је ваљда узрок што се до сада још није ухаисио, него сс налази на слободи, да може НЈВиђај и истрагу руководити како је по њега повсљније. Дело је ово секретара Ковачевића злочин, н по закону он Си требало да је одмах стављен у затвор. Вели се да је Коста случајно дошао ! у кућу Мијаилову код његове кухарице. ј Коста се, кад је Мијаило запитао ко је, | јавио и казао да је он његов комшија. | Ковачевић није дакле имао повода да по- ј стуиа тако грозно и нечовечно ш њиме, | иошто је знао да он није никакови зли- ј ковац и лопов. За сада о овом грозном случају јављамо оволико, а док дознамо иодробније о ствари, проговорићемо више. Видећемоу колико ће иомоћи партизанство Мијаилу ? И да ли ће се с њиме ностунити ио закону. — Чујемо да је у недељу у вече ис- ву и стару меру* са таблицама за израчунавање цена, но званичними другим нодатцима. Цена је 20 на ра динарских.

ЧАСТ НАМ ЈЕ ДО ЗНАЊА СТАВИти како овдашњој п. публики тако и из унутрашњости Србије да смо ми „Прва српска кројачка дружина за израду женских хаљина" о пустили из наше дружине неколико чланова који су били неспособни за наш рад, а на место ових добили смо нове чланове, у исто време стављамо до знања г.г. трговцима како овдашњим тако и из унутрашњости да наша дружина спрема зимпе капуте и јопне у великом избору како за публику тако и за трговце који већу количину требају. Примамо норуџбине како на комад таI ко и на више, и израђујемо за 24 сата најелегантније хаљине са најумеренијом ценом, молимо за многобројну посету. С поштовањем Шандор Хеђеши „управпик дружине"

п 1

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Гор. Милановац. Г. 15. В. Послатих 15 дин. нретилате г. Језд. иримили еио. Хвала и братско вам иоздравхе. Нпотин. Г. Маижку трговцу. За оглае у 107 бр. овог листа штамиаии, и.жолте иаплатити и ноелати пам 9 динара и 00 нара. Ћуарија. Г. 'Б. Ј. Поелатих II динара иримили емо. Хвала вам. Зајсчар. Г. М. Н. Јагод. Нослатих :12 дин. и 40 пара иримнли смо. Хвала вам. ' АДМИНИСТРАЦИЈа „Српсне Независности"

|РОДАЈЕМ ЈЕДНЕ ЛАКЕ КАруце за једног и за два коња врло јака особито су добре за виутреиост и за дал>и пут. Коме треба нека се обратп мени погодбе ради у бајилоновој кафани на тончиској ипјаци. Београд. Петар Пајић Бр. 148. 3—3. капетан.

Оглас I

ГГ

Д Н Е В Н И К Страни. Морсе, који је пронашао телеграФ , и Ве11, који је пронашао телеФОн имали су — неме жене. То је карактеристички и поучан појав у брачном животу, који уједно може послужити за пример колико је човек у стању да уради кад му жена — ћути.

|ОТРЕБУЈЕ ЈЕДАН МЛАЂИ У градско куиатиЈО. Кои се опажа способап за ово купатило а нарочито у вештом трл,ању нека се обрати у градско купатило гди^е се озпачити и услови плата је у 48 динара месеч. Број 150. 2—2. УПОТРЕВЉЕНЕ СРПСКЕ И БУГАРске поштанске марке купујем ..одобру цену. Ионудс ваља управити на немачком, Француском или талијанском језику на: Ма схЗИеисН )Л/Јеп 3—3 VI КоНег^егш^аЈбе 1.

ГОСТИОНИЦА БОСНД! У Београду на малој ппјаци, у кућн Параносовој, која је сада из темеља нрекројена, ипонајленшем европском укусу уређена, а нозната под именом „Босна", отворио сам гостноницу и каФану. Спреман сам за дочек и најодличнијпх гостију. За чисту и уредну иослугу, укусна и одабрана јела. најбо .Ђе и најчпстпје ниће н угледан пријем јамчп подписати. — Препоручујем се поштованој г. г. како овдашњима тако и путницпма са стране који у Београд долазе. Васа ТоскиЂ. Бр. 149. 3—2. КУЂА У НАЈбољој улици у Београду, продаје се . иод иовол>ним условима испод руке. Упитати Лазу Газибарића адвоката. 3—3

ДВОКАТНА

ТШГРЛМИ Куршумлија („ОРГ11НАЛЦА ДВПВША)" Да< нас у цркви Светих Не« мањића држан иарастосју« МОЖе 1'рги)аиС1ои иумЈлшо, и€» и алч пс | ™ ^ буде помоћи. бар ће свет да добије и НаЧКОМ »енералу СКООв« из те вароши јасна доказа о „образу и шн н*1ПП1 ич ка„поштењу" „виделовачвом^.Нетребаби- | * ћСВ Ј • 1И ' 1аН НарОД ИЗ Ватв равнодушан, јер тиме су се „виде- роШИ И ОКОЛИНв ПрИСуС« ловци- до сада највише користили. . " . твовала Јепри овој тужноЈ свечаности молећи Вога за снас душе великог борца словенске идеје.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ — У „Новој Слободној Преси", читамо, да је у академичкој бечкој гимназијц — то је једпа од првих гимназија у Аустро-Угарској — било ове године 460 ђака, од којих 64 имају да понове испит, а 53 да понове разред. Прелази их дакле у в"ши разред на чисто три четвртине , а једна је петина пала. У „извештају о срп. великој гимназији у Новоме Саду" лнтамо, да је ове године у тој гимназији било 238 ученика, од којих 27 имају да понове иснит, а 22 да понове разред. Прелази их дакле на чисто четири иетине , а једна је нетина пала. А како у том погледу стојимо са нашом великом гимназијом београдском? Како се у нас извештаји о гимназијама не издају, нама није познато, колико је било свега ђака у свих 7 разреда нашс гимназије, п колики јс број нрешао, а колики пао. Али чули смо да је н. пр. у VI разреду било ове године оО ђака, од којих само 18 на чисто у виши разред ирелазе; у IV разреду да их је било 60, од

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ Изишао јс 7. број шгат Са овим садржајем: 1. Српче Скобељеву , песма, 2. За доброту добротом се враћа ! приповетка Јакова Иродановића, 3. Писма своме другу. 4. Златна зрна 5. Пчела са сликом 6. У нољу несма од Драг. С. Вељковића, 7. Златица нриповетка превео Таса Ивковић ђак учитиљске школе, 8. 0 распусту песма са сликом 9. Мала Јелчица несма са сликом, 10. Астрономија, 11 Мали Јоцкош, песма са сликом од Со<х>нје, 12 Крај нзвора песма 13. Српчетов бележник : а.) Медо Иуцић б.) Т>енерал скобељев, в) Ластина освса' г) На чамцу преко Атлаиског окејана, 14. Књнжевност 15. Загонетке, 16. Коњички скок, 17. Аритмогрит. 18. Ребус, 19 Решења. 20. Срнчетова пошта. Српче излзи сваког 15 у месецу, цена је за Србију 2 динара. Претплату ваља слати „уредништву Сричета."

Само код нас може се добити, ако нам се уна* иред ноша.ве 5 Форинти, елегантан, солианд »ЕШШ СШТ изврстне лепоте, начињен из Фине сребрне композиције, који на сваком другом месту ко> шта 12 ф. Препродавцима дајемо ове сатове, шест комада за "21 Фр. Молимо за што скорије иоруке, коЈ"е ћемо тпда тачно извришти. Поштанске иовлаке не вреде за Србију. — Молимо за уиотребу немачке кореспонденције ^ Ј. ВЧШ71 & С° ШЕН. IIIНАЦРШШ5Е- т-» ДЛКУМ ПЛ МГ&ЛА СА 900 ИЛУСТРАЦИЈА НЕОШ10Ј 1*1 1/,Ц |11кО/1гЛ, иходно нуждан за купце мебла свих сталежа са ценовником за 1 Фор. 50 кр. Франко добија се код Ј. 6. & ГВАГМЕ. \№1ЕМ, II., ОВЕВЕ 00МАЏ8ТВАб8Е 91. Најбогатији избор готовог мебла, солпдно, —ј е бр. 75. X 6 .Ф-

т и н о и елегантно.

МЕТАЛНИ МРТВАЧКИ САНДУЦИ И ДРВЕНИ МР7В&1КИ б&НДУЦИ Код подписатнх можс се добнти поред вслпких избора мртвачких сандука (Ра1еп( Заг ^е) од пајмањпх до највећнх но врло умереној цени. Снољни нзглед овнх дрвених мртвачкпх сандука т;ако је израђен и украшен да га и најбољн стручњак иеби мого од метадпог разлпковатп а у цени су знатно јефтипији. Исто тако има и велики пзбор Бордура п млогих других слпка од позлаћепе артије које се употребљује за украс дрвених мртвачких сандука. Велики избор крстова дрвено-политираних п ливено-гвозденпх. Бр. 70. 9—14 БраЂа КарапешиЂи.

власник „Дружина за потпомагањв Српскв Књижввности и штампано у штампдрвји л к >д С*. О авк " кнвз ш 1Х аил. ул. вн. 4. одговорни уркдник Др. Ааза Кости^