Srpska nezavisnost

- 243 -

је неки лекар у Чвкагу у Америци нашао еову једну врсту бактерше, која кад се човеку накалами она изазива љубав. Исти лекар је покушавао да њом каламн многе особе и увек је каламљење му било са уснехом. Тако кад је накаламио тим отровом једног педесетогодишњег _јуношу'*, а овај исти тај дан наручи код зубног лекара нову чељуст, даде правити нове хаљине од енглескс матернје и купи гитар. Нека старија девојка која признаје да јој има трндесет и девет година, отвори длететом своју штедионицу, узме из ње стотину долара и набавп воду за улепшање лица, нову плаву косу и једног младог учитеља певања, кога погоди за годину дана. Код младпх људи је каламљење то још другчије радило. Неки трговачки момак од седамнаест година усуо је килу зејтина — место у неку канту од лима. у штаницлу од хартије и сео је на корпу пуну јаја, место на столицу. Фотографједан који је само неколико месеца од тога трговачког момка старији, при ФотограФисању једне младе девојке, пољуби прву слику њену, тек пгго је извадио испод његовик хемикалија, те се умало није отровао. А. нека дадиља метне мачку у ј колевку. а дете хтеде да баци кроз прозор , но срећом јој наиђе на то газдарица, детиња мати, те мету дете у колевку. мачку истури кроз прозор. а дадиљу кроз врата. Кад за све те покоре дознаде власт од Чикага, хтеде да забрани лекару оном даље покушаје са каламљењем љубавних бактерија, но не мога га наћи, јер је лекар пре тога на један дан утекао са ћерком своје газдарице. где на стану беше пошто је и на њој опробао свој нови проналазак. „ј -р" .

претходни еастанак који ће бити 10. ов. м. (у не> дел>у) у 4 чаеа после подне, а у етану редакције „Српске Независности". Управа-

НЕДЕЉНИ РЕПЕРТОАР За месгц ОктоСар. Петак 1: Наше Жене, шаљпва игра у пет чинова, од Мозера и Шентана, превела Пер. Пинтеровићева. Недеља 3. Ота-џбина. драма у пет чинова, од Сардуа, превео Сава Рајковић. Среда 6. Данишеви , драма у четирн чина, од Петра Невског, превео т. Маретић. ,.Наетавак" о Скобељеву донећемо у идућем броју. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ * ј *ОЈА књига „важност казне«Ц ног закона- већ је дата на повез. Зато молим скупљаче да ми што пре јаве број уписника, како би знао, колико ћу коме књнга послати, Ј. Ђ. АванумовиА.

Огласи

ТЕШТАМИ Врања 3. Октобра Вуле Иоповић бпвши Начелник врањски у пратњи чпновнпштва и мвогобројиог граКанства свечано је данас свирком испраћен за Крагујевац. Куршушија. 4 Октоба. Ноћас члан комисије капетан Вучковић држао тајну конференцпју са напредњачкпм нристалицама у кући Марка Жнвковића овд. до 12 сати. Приступа иико од власти ннје могао пмати јер је пред кућом гардпст шилбочио, — сигурно је наговарао ове присталице како да се лажно туже противу властп п народ на то навраћају.

Ниш. 4. Октобра. Усљед денунцнрав.а 134 број Вндела, началник звао сад вашег дописника, опомињао га да му власт може досадити осудама за онорочање и увреду власти. Дакле раћено за осуду, а кад нема доказа, онда опомена! На здрав.ље тако верном полицајском извештачу Кандићу. II 0 3 И В Ради договора о посдо' вима, који ће ее врпшти на главном годипгњем ску« пу „Дружине за нотномагање Српеке Књижевно* сти", умо.вавају се г. г. чланови Дружине, како они одавде из места, тако и они из унутрашњос-ти, који би се тада овде де» сили, да изволе доћи на

СТОТИНАМА КИЉДДА ЉУДИ ИМАЈУ *ДА БЛАГОДАРЕ ЗА СВОЈУ ЛЕНУ И ГУСТУ КОСУ ЈЕДИНО И САМО Ц. К. И КР. УГАР. ИСК.ЂУЧ. ПРИВИЛ. Ееенција за раетење коее к сраде која уједно искорењује перут, а тако псто и уз то ндућој помади из прави штајерских алиијски трава пли помадп екстракта од ораја које -»абрпкује ц. к. п кр. ут. искл>уч. привил. пар«пина Фабрпка. »I. А НВ011АКА 1И УУ I Е N. \\Чес1еп, Наир!91га89е 36. Нснадмашнмо је средство моја успешна есенцнја за растеше косе и браде, која кад се редовно Ј"потребл.ује уз прппомоћ помадс из штајерски, трава ва кратко време пронзведе и на најћелавијнм местнма нзобилно косе у првобитној боји! Млоги младићи за своје лепс пуне браде им^ју да зах вале једино мојој есенцији за растење косе п браде. Кад коса само оаада дејствује она већ кроз осам дана, а противу иерутн пошто се само 3 п>та употреби. Најбоље и безобасно срсАство за бсгјење коее јссте „Копицинал'- (у коме нема ни надмање олова) који под гаранцијом боји косу у свима бојаиа, црно, мрко и отворено мрко и то ва 10. мннута, и проседој па и сиежнобелој коси даје лепу црну боју. — Нрн употребн „Копнцинала'* препоручујзм особито моју праву двогубо јако помаду из екстракта од ораја, које имаде и у шнпкама ^косметк),а а нсто тако и моје вејтине нв орајног екстракта за бојење и неговање косе. МОЈА Ц. К. П КР. ИСКЉУЧ. ПРИВ. ЕСЕНИИЈА ЗА РЛСТЕЊЕ КПСЕ И БРАДЕ лечи раднкално све случаје болести косиног корена н за врло кратко време, осигурава обстанак косе до најдубл,е старости, пријатно дејствује на кожу главе, предупре^ује свакн бол главе и одклања нечистоћу коже. Истинаједа стотннама лнца, којн су били сасвим Косе и Келе, већ после 3 месеиа, дакле за невероватно кратко време, беху обрадованн лепом бујном брадом п густом косом. — Нмамо у рукама млогобројне писмене захвалнице Мат Дппа НгсШска \Ује<1еп, Наирв^газзе „V 36. ш М^јеп.

Пенсвнгз: : 1. велнка албастерска Флаша. двоструке јаке есенццје за растење косе н телне 1. мала " 1. аласастерска тегла помаде нз праве штајерске траае 1. „ „ праве иомаде нз орајног екстракта Нрава боја косе „копицннал- за црвену, црну, мрку и отворену мрку боју ЛЗ 1. (плаве) Л? 2- (жуте) обе флаше оа тацлама и четкнцама стају 1. флаша зејтина за косу из оргџног екстрактн Помада у пгтанклама из орајног екстракта (косметик) Налозн из иностранства, само за готове новце, одма се одправл.ају. За паковање рачунају се 30 крајиара вишс.

•ор. 3 50 , 2 - 1-50

4*1* —50

ИЗВЛАЧЕЊЕ СРЕЋАКА Лутрпје, коју нриређује друштво за помагање п васпитање спротне и напуштене деце у Београду, одложена је за 18. депембар ове године због нераспродатих срећака. Тога дана — 18 децембра — извлачиће се срећке без свакпх даљих обзира. 30. Септембра 1882 год. У Београду. Потпредеедннк Др. Ник. Ј. Петровић. Секретар Јеврем Илић УМОЈОЈ КУЋИ НА КАЛЕмејдапу имам једну собу за издавање под кирију само нежењеном. па било с намештајем и послутом илн без тога. У Београду 1. Октобра 1882. Ђ. Малетик. ТР г I Ј Д врло удобиа XV С/ Х\ХЛ. исцод _два бела голуба" у Цетињској улици бр. 10 издаје се од Мнтрова-дне под кирпју. Пста продаје се са пробитачним услевима. Упптати Ламбру П. Ђорђевика ТРГОВЦА ПРОДАЈЕМ КОБИЛУ ДОБРЕ расе од 4 год. н 5 месеци 15'/« шака. каруце, санке, и проста кола 2 пара амова. Никола РајојковиК. ПРИЈАТНА ЕНЗИСТЕНЦИЈА п независан рад којн се нсплаћује, нружа се образованнм људима. Ближа извешћа даје експедиција лнста. бр. 109. 19—36 ЦИРКУС КОНРАД НА ВКЛИлОЈ Ш1ЈАЦИ данас у 7 сати у вечс ВЕЛИКА ПРЕДСТАВА у вишој јахачкој уметности вежбању, коња, гитнастицц и нантомини. Недељом и празником две нредставе: у 4 сата но подне и 7 сати у вече. Све друго можс се дознати сваки дан из објава.

П|

подписатих може се добити готове пумне за бунаре и то како обичне тако и амернканске и како за извлачење воде, тако и за избацивање или спровођење воде у висину. Исто тако може се добити и разних цеви, за бунаре или водоводе од ливено-гвоздених, гвоздено тегљених оловних и од гуме цеви у разној димензији, вентила, славина и сваковрсног прибора за цеви. 61ове1' а п РЈввоЈг' а са Ливгно-гвозденим мајлираним и порцуланскнм прпбором. 2Јтшегс1о2е1 за болеснике и гвоздених валова за просипање кунске нечистоће. КУМ.

8—13 МОЈУ У КНЕЗ МИхајловој улици број 12. продајем из слободне руке са пробитачним условијама. Кућа је нова и богато украшена споља и изнутра. Горње су собе фино тапетоване патоси паркетом постављени. Прн земљи два дућана са собама и новим укуснпм нзлозима. Ко жели ово моје имање купити, тога молнм ради погодбе нека се обрати на г. Стевана Тодоровића про <г »есора Реалке у добрачиној улица број 8. притјажаоц 5—6 Никола ВујатовиЋ.

БраЂа КарапешиЂи. АЈВАРАГГ; остали еспап са најумеренијом ценом продајем тако даће п. муштерија иодпуно бити задово .Ђна са еспаном у мојој бакалској трговини. у Београоу. Ђ. А. Борисављевић. 3—2 спрам Коларчетове пивнице.

г:

1ЕДАН ЂАК, КОЈИ СЛУША * трећу годину ФилосоФпје на велнкој школи, тражи кондицпје за гпмназпју и реалку. Пријавитп се треба у редакцнји овога листа.

МОТОНИЈЕВ

♦ ♦ N ♦ N ♦ М ♦ »

ГИСХИБЛЕР најчистијм алколски КИС ЕЉ АК најбоље асталско и крепеће пиће опробано средство при кашл>у, вратним болестима, катару у стомаку н бешики. ПАСТИУ1Е (шећер за сваривање)

I Ј

ЕДАИ ЂАК ВЕЛИКЕ ШКОЛЕ желп држати кондиције мушкој нли жепској деци из ма ког разреда ћимвазије. Упитати у уреднпштву „Српске Независности". иср А ! дуванџијских И •'•-^"БАКАЛСКИХ МОГУ СЕ ДОБИТИ У 1ПТАМПАРИЈИ КОД „СВ. САВЕ."

12е1пг1с11. 1Сал:1з"к>а.«а. (ВбЋлзаега.). 55—44

сг«

Каса сигурни противу ватре илопова добпли смо у комисион из Фабвике К. Полцер и кумп. из Бечакојаје на свет-

1ЕДАН ЂАК ВЕЛИКЕ ШКОЛЕ " тражи кондицнје, а уједно даје почетницима. часове из Француског п немачког језика. Упитати у уредништву Српске Независности. Један "ђак ВИШИ разреда" тражи кондиције из основне школе. Ком је потребан нек сејави у редакцпју овог листа.

НОВ СРПСКИ ГРБ ској изложби Беч- Крал.евиие Србпје изашао је из кој добила пајвећу штампе и може се добити у свнма премију: диилому признателности. кљижарама

БраГ,а Карааеишби. Бр. 58. 16—20.

Грбови већп 1 .50 дин. „ ма&и 1.—

власвик „Дружина са потпомагања Српске Књижевнос г и" штдмиаво у шганалрија „ко* Св. С ашк- кивз нихаил. уд. вр. 4 охговории урвдвик Др *аза Кости*