Srpska nezavisnost

— 562 -

вама и ван вае но целом народу шнри и потрееа га. ..Ја еа захвалношћу ири» мам чеетитања која Ми поднос-ите: Ја ћу их ее дуго и дуго еећати и у њима вазда налазити узро* ка. да ее драгом Мојом нрв' етоницом ионоеим, дау Бе» ограду вечерае видим и да вазда у будуће гледам пред« етавника евију осталих меета драге нам отаџбине; да у вама, Београђани, ви> дим нредетавнике родољ}'= бивога и вернога Ми гра* ђанетва целе Србије. „Примите Мој захвалан краљевеки ноздрав, нредај* те га евима онима који не могаху бити вечерае овде, и који еу као драги наро Мој еа Мном заједно учес* ннци ове узбуђене радости. „Живелл моји дични и драги Београђанн!" Како с Јо поуздано извештени у свима крајевима наше отаџбине чине се благодарења за сретно спасење нашег владаоца. И од свуда стижу честитке Господару, у којима народ изјављује оданост и верност и строго осуђује паклени зликовачки покушај на живот милог нам Крал>а. Истог дана кад је промисао спасао нашег Господара, похитали су сви виши ц нижи чиновници и грађансво у Краљев двор да позд раве свога омиљ еног ма богомрзном делу. 13 удва часа после подне изволео је Н>егово Величанство Крал>. примити чиновништво свију редова ц струка. — Динамит, о коме, смо у прошлом броју нашега листа јавили приспео је. Прва партија барута и динамита у 1000 центи смештенаје у каменитој барутани у доњем граду, а динамит 188 саидука истоварен јеу каменитом мајдану Јосиповића на топчидерском брду. Да ли се са надлежне стране води озбиљна брига о овако опасном материјалу ми незнамо, али да треба да то буде, мислимо да нико не сумња. — Оно што „Видело- бунца о намеснику лесковачком г. ЈосиФу 11етровићу тенденциозна је лаж. -Виделовцима- је овладала бесомучност, па зато и насрћу на сваког поштеног човека, но биће лека и тој напасти. Сваки који год познаје г. Јосиоа, зна да је он свагда био човек на своме месту. 11 у цркви и ван цркве свагда је он умео да придобије цоштовање и л>убав. А од како је вршио дужност намесничку у Лесковцу, заслужује сваку похвалу и народ у оним крајевима свагда ће га задржати у лепој усиомени. Али „Виделовци" да би покрили своју бруку са својим министром просвете, они нападају на друге и то начином, којим се служе само манити и бесомучни људи. И баш због тога они место да себе бране, потпирују и онако V велико разбуктило народно огорчсње противу себе. ТЕЛЕГРАШИ Ужице, 12. Октобра. Давас је у овдашљој цркви уз мвогобројно присуство грађана држано благодарење за сретно спасе ае 'Ми .Ђеног нам госнодара Крал.а Милана.

Исправка. у чланку -Обест наареЈњаика у Врањи - штанпаном у № броју нашег листа изостало је у четвртом ступцу другом пасажу, реду двадесет петом ово : и са вапоменом да је молиоц Живко долазио к њему V Београд о »еријама, на онда могао је ићи и V Шил,еговац, тнм нре, што му је то олизу Враше на путу за Београд. Друго, познато је и јавно се говори одавна, како је тај исти г. Живко дојуривао". Ово иека читаоци при чпташу исправе. Црквено-певачко друштво ..Корнел21е" Намерно је, да приреди и изда календар за идућу 1883годиву. Календар ова намењен )е искључно аотреби музикалног света вашег, и с тога 1>е ои, у некалендарском делу свом, доносити статитичке и друге податке српевих, а у колико буде могуће, и осталчх словенских пев. друштава, старајући се да сазна и прибележи и сва^и покрет и сваку важнију појаву, која <|и Се у току једне године догодила ва п.оу ове вештине, ма на ком крају нашег и осталих 5рацких нам народа. Урећивање оваког кале!дара, код познате оскудице чатеријала ове врсте у нас, била би ствар немогћа, кад друштво неби рачунало на по»ћ свију пев. друштава наших. Зато је се.дбор нарочитим позивима и обратио свма њему познатим друштвима с молбо, да му у смислу горе обележеног зг.атка. своје извештаје послати изволс. ли, да би календар што потпунији био,,дбор се и овим путем обраћа како он* српским друштвима. која би случајноцри себи имала каквих год података шзвесном друштву, које ]е постојало, м '.ећи : да друштва своје адресе ради до а ве помеиутиЈ. позива, а лица појед^а своје податке што пре одбору овом са,шгити изволе, Писма се упућују: Одбору цркчо-пе.. 'Ј. С

Г. Г. Књижарп и иознаници ио унутрашњости Србије, који су нримили на раепродају књигу „за иросвету и слободу " од Стојана Бошковића, нек изволе што скорије иослати иовце или остатак књига писцу, илн књнжарц Велимира Валожића у Београду.

Огласи ЂУМУРА КОСТВЛАЧНОГ ■ продајем 100 килограма (80 ока) по 1*°! 100 динара поставл.ен у кућу. Поручбине се примају у мојој пи! вари и у бакалницп г. Димитрија I Ђоорђевића код теразијске чееме. 1—3 Ђорђе Вајферт. НОВ НРОИВВОД Као смокве бадем ппринач лимунове поморанџе суво грожђе сардине у кутијама и бурићима заитнна у вшпе сорте све Фришко и продајем са најумернијом ценом тако да ће и. муштерије бнти иодиуио задовол,ни у бакалској трговинп. Ђ. А. Борисављевића У Београду снрам коларчетове пивнице Број 138 3—1

<\Т КУЋИ ПОЛКОВНИКА ДР. V Жабарца издаје се удобан квартнр под кирију од долазећег Митрова дна. бр. 184, 1—3. ЗД0ЕБЗУ КУЋ7 ва Тодоровпћа судије (број 15 у улици два бела голуба) са три собе с лица и једном мањом из авлије. кујном и предсоб .Ђем, а у авлији засебна соба за млаће и кујна в са вемиком уређеном баштом еа ода браним воћем и бунаром у авлији и свима осталим удобвостима издаје од 1 Новембра ов. год. под закуп 1 Октобра 1882 у Београду Милан П. ЖивковиК. Чиновник мин. Финансије Т/> уг г ■ 1 Д врло удобна ЈД/в/ пспод „два бела голуба" у Цетињској улици бр. 10 издаје се од Митрова-дне под кирпју. Иста продаје се са пробитачним услевима. Упптати Ламору П. ЂорђевиАа ТРГОВДА ПРОДАЈЕМ КОБПЛУ ДОБРЕ расе од 4 год. и 5 месеци 15 З и шака, каруце, санке, и проста кола 2 пара амова. Никола РадојковиК.

НАЈНОВИЈА НАКЛАДА ИШИРЕ БРАТ.Е ЈОВАНОВШ * ПАННЕВУ.

ПРИПОБИЈЕСТИ!

вачког друштва „Корнелио", 29 Септембра 1882 оетгрвд!—

»град.

Одбор

СТЈЕПАНА МИТРОВА ЉУБИШЕ. Са сликом аишчевом. Ова је 1 њига баш сада изашла, о њој вели један знатан књижевник: г Ове оригиналне нриче ванредно су занимљиве. Све су црпене из душе нарола. у њима се огледа народно мишљење и осећање. Слике су управ типови. језик жив, кратак и карактеристнчан. Љубишине су приче епохалне, јер су оне не само богат извор за наш народни језик, него ће се користити и они, који се бавс културном историјомА .. Цена Фор. 1.20 или 2 динара 70 иара (26 табака 8°).

СРПСКО МУЗИКАЛНО ДРУШТВО "Е7" Београду Отворило је од 1. ов. м. упис у ц>лу свирања, под управом Г.Г. Мер.а Штиха. и Ливхе, у свима инштрументии Часови свирања држаће се у Друп. веном локалу сваки дан пре и после п дне ио распореду. Сваки ђак, дужан је имати сопстве инштруменат у кој жели учити и месеч но плаћаће 6 динара месечно у напред за набавку огрева, светлости и потребних ствари друштвеном локалу. Уписатн се може код подписатих и код Г.Г. управитеља. Упис траје до конца ов. месеца Председник друштва К. БелкиК фармацет Секретар А. Нуша Благајник Т. МилоеановиК тргов. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

П0К0НД2Р2НА ТИКВД. Весело позориште у 3 дејства. Од Јована С. ПоаовиКа 16 нов. или 35 пара.

Ђорђа Магарашевића у 1827. години. 16 нов. или 35 пара. •

ЂУРЂЕ СМЕДРЕВАЦ и 11РОКДЕТД ЈЕРИНА у народним иесмама. са сликом. 15 нов. или 35 пара.

1.РН0Г0РЦИ

-народним песмама. Са миком. 1;нов. или 35 пара.

Превод с јелинскога. 16 нов. нли 35 пара.

Изашла је н може се добпти у к&ижарннцама нова нњига: Тћеоге118с11-ргакЉсће8 Бе1и-1)исћ Лег 8ЕКВ18СНЕК 8РКАСНЕ уоп 81апоје Во»ко\'Јб У1ег1е АиПа^е Оигс^ебећеп пи(1 тег1)ев8ег( уоп Јоћаип Во&ко\ц! РгоГезаог (1ег Р1л1о1о^е ап с1ег Ноећвс1т1е 7.и Ве1^га(1 I ^ ВиДарсв!, ТПеп ип(1 Бсјргј^, 1883 ЗЛАТОУСТОВЕ БЕСЕДЕ УеИа^ уоп ЛУЦће1т (.аиДег. 8° (XII, 263 8.). Ргев 1 П. 40 кг. о. лу. Цепа 3 дннара.

ДШДШШШ VI. <њига: Басне. (До сада е изишло 4 књига). 64 нов.ои 1 д. 40 пара.

које се употребљују у нас у говору, у новинама. повременим списима и у књигама. објашњен онима, који тс речи не разуму. друго знатно умножено издање. 80. нов. или 1 д. 80 пара.

НАНЧЕВАЦ. КАИЕНДАР ЗА НАРОД за 3.533 год. ХН. годииа. ЗС Са сликама. ""<рс 30 нов. или 60 иара. Овај најстарији срнски календар изишао је из штампе и доноси осим одабране садржине и ове слике: Ст. М. Љубиша. — Сарајево. Кнез Медо Пуцић. — Зимска палата руског цара у Петрограду. — Град Сењ. — Цетињски манастир. ј Ђенерал Скобел.ев. Змај Деспот Вук. ДрсароЈавци добијају уобичајсни рабат.

ОМНРОВ БОЈ ЖАБА СА МИШЕВИ II ПРОДРОМОВ с ман .ном

в&еш; У СЛИЦИ И РЕЧИ. Превео и нрерадио Лука ПоаовиК. Са сликама. 24. нов. или 55 пара.

АСАН Пршкветка из бугарске повеснице. нааисао Т. Т. Јеж. превод с пољског. 32 новч. или 70 пара.

Укробена гропади. Т1У 4 1Ш

Од В. Шексаира превео М. Костмћ. 16. нов. илн 35 пара.

СРПСКИ ддЈДУЦИ. у народним песмама. са сликом. 1;> новч. или 35 пара.

ЦАР КОНСТАНТИНи ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА у народним песмама. са сликом. 15. новч. или 35 пара.

прнповетка И. Богучарова.

приповетка А. Пушкмна. превод с рускога. 16. новч. или 35 пара.

у српском преводу од Ал. Павдовића Ово класичко дело црквене књижевности угледало је у нас света, те с нравом очекивати може . да ће сво српско свештенство и црквене онштине поиггати, да своје библиотеке украсе овом днвном књигом. — 3 Форин. или 6 дин. ^О пара.

-ина 1» П1 .ТПО .„гањи .рпскв «КИ »вВН0С-»- Ш 1 'АМПАНО >• шта1шаржји „*ОЈ С». С аш"

КНЕЗ МИХАИЛ. ул. ВР. 4 ОДГОЖОРНИ УРКДНИК Др. /аза КостиЂ.